Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma och Åke vågade satsa på jordbruk: "Alla borde få chansen att krama en ko"

De är inte så många men de finns – unga som vågar satsa som jordbrukare.
Här får ni träffa två som tagit chansen Emma Hägglund och Åke Dahlberg.
Ingen av dem ångrar det stora steget när de för sex år sedan köpte ett jordbruk utanför Bollstabruk.

Annons

– Nej vi ångrar oss inte. Alla borde få chansen att krama en ko, säger Åke Dahlberg.

Varken han eller Emma Hägglund kommer själva från familjer som haft jordbruk. Men båda har släktingar som haft mjölkdjur och båda har alltid varit intresserade av yrket.

Läs också: Vart är Västernorrlands jordbruk på väg? – Så här ser framtiden ut

De träffades på Nordviksskolan där Åke tidigare arbetade som lärare i maskinkörning och Emma läste lantbruk. Ganska snart stod det klart att de båda hade samma mål. En egen mjölkgård.

När så bröderna Svanholms lantbruk i Sunnanåker blev till salu slog de till. Men det var inte lätt. Det vanligaste är att ta över sina föräldrars gård, inte att starta helt från noll.

– Det började med att vi kontaktade flera banker. Det var inte lätt men vi fick hjälp med garantier och till slut ordnade det sig.

Det första de fick göra efter köpet var dock att avverka en del av skogen för att få ihop till kontantinsatsen.

Det är ett förhållandevis litet jordbruk och man fortsätter med mjölkproduktionen, krisen till trots. Än så länge i alla fall.

– De senaste två åren har varit otroligt jobbiga ekonomiskt. Men vi vill ju arbeta med djur, kossorna är så charmiga och ger mycket tillbaka, säger Emma som har individuella namn på alla djur.

Arbetsfördelningen blir ofta den att hon sköter mjölkningen och Åke kör maskiner och sköter odlingarna. Inför den här säsongen har han till exempel testat en ovanlig gröda här uppe, rybs. Fröna från rybsen ska pressas och ge en fossilfri bioolja man sedan kan ersätta den kostsamma dieseln med.

Så här under vårvintern är arbetet lite lugnare, med arbetsdagar på bara 8-9 timmar.

Men sommartid är det tuffare. De har inga anställda eller avbytare, det tillåter inte ekonomin. Däremot har man ett viktigt nätverk av släkt och vänner som ställer upp.

Men detta till trots blir det extremt långa arbetsdagar när det ska skördas och är som intensivast.

– Då kan det vara jobb till midnatt eller ibland ända till klockan fyra på morgonen.

Gården har 28 mjölkkor och odlar på 62 hektar mark, i praktiken jordbruksmarken mellan Järrendals bageri och Nyland. Numer driver de dessutom själva upp tjurkalvarna till slakt i stället för att sälja dem vidare som de flesta gjorde förr. Det ger lite bättre ekonomi om än mer jobb.

Att räkna ut en timpenning vill man inte ens försöka ge sig på. Det går runt men blir inget över när räkningar och mat är betalt. Omsättningen på gården ligger runt 1,5 miljoner kronor och nettot de ska betala skatt för och dela på ligger på 300 00-400 000 kronor per år.

– Jag brukar säga att vi lever på rost, röta och nudlar, säger Åke.

Men, som sagt, de ångrar inte valet. Paret visste att det skulle få det tufft men också att de nu får arbeta med något de älskar.

Har ni något råd till andra unga som vill bli jordbrukare?

– Det skulle vara att tänka efter riktigt noga först. Känner man då någon som helst tvekan ska man nog låta bli.