Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma vill trotsa dagens skönhetsideal

Alla människor duger som de är. Det är Ankarsvikstjejen Emma Karlssons starka övertygelse.

Därför vill hon bli modell, trots – eller tack vare – att hon har ärr på kroppen och inte uppnår "rätt" längd.

– Man kan vara vacker även om man inte är perfekt, säger Emma, som fyller 18 år i dag.

Annons

Emma var bara tre månader gammal när hon opererades för första gången. Hon föddes med en hjärtsjukdom som kallas "blue baby". Den innebär att blodet inte syresätts fullt ut och bebisen får blåaktig hud.

Efter det har Emma gått igenom ytterligare två operationer, den senaste för bara ett år sedan, och kommer att få leva med hjärtklappning resten av sitt liv. Men hon mår bra i övrigt och är stolt över sin kropp, som naturligtvis bär ärr efter operationerna.

– Allting för något bra med sig. Jag ser inte ut som alla andra, men jag är vacker på mitt sätt, säger Emma, som även haft en deformerad fot och blivit opererad för det.

Under uppväxten blev Emma Karlsson retad för sitt utseende och hade dåligt självförtroende. Men tack vare en kärleksfull familj och goda vänner har hon lyckats bygga upp sin självkänsla. Nu vill hon visa omvärlden att alla duger som de är och hoppas kunna jobba som modell i framtiden. Hon har flera fotointresserade vänner som hon ställer upp och modellar för på fritiden. Bilden här intill är ett exempel ur en bildserie som hon och kompisen Karin gjorde på temat "prinsessa".

Emma gillar att stå framför kameran och hon och Karin har redan nästa tema på gång. Då ska de fotografera på temat "dödssynder".

– Det ska vara inomhus, mot en vit vägg. Vi vill uttrycka mer med färg och känsla än med rekvisita, säger Emma.

Som julibarn är hon född i Kräftans tecken, och kräftor brukar beskrivas som konstnärliga samt hem- och familjekära. Det stämmer på Emma, som står sina många syskon väldigt nära.

– De är jätteviktiga för mig och har stöttat mig i allt, säger Emma.

Den här sommaren tillbringar hon dock inte så mycket tid i hemmet på Alnö, utan är mest hos pojkvännen Emil på Södermalm. De träffades i en teatergrupp på Kvartersteatern och i höst ska Emil flytta till Umeå för att plugga.

– Vi ska försöka vara tillsammans så mycket som möjligt nu under sommaren, säger Emma.

Själv planerar hon att studera till socionom efter gymnasiet, oavsett hur modellplanerna går. Hon vill gärna arbeta med att stötta andra människor och tror att hennes egna upplevelser av att bli mobbad kan vara en bra erfarenhet i bagaget.

Till ungdomar som blir mobbade i dag vill Emma säga:

– Det är inte fel på er. De som mobbar har ofta utsatts för saker som de mår dåligt för. Fast det ursäktar inte vad de gör.

Annons