Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En 40-årig idrottslärare som nu flyttat tillbaka till rötterna

För 14 år sedan flyttade Johan Nordvall från Sundsvall för studier.
Nu är han tillbaka på hemmaplan, som tvåbarnspappa och med flera års erfarenhet som idrottslärare.

Annons

Johan Nordvall har precis slutat för dagen och möter upp på Kulturmagasinet. Det är mycket nu, med ny arbetsplats och en fyramånaders bebis hemma.

– Just nu tar familjen och jobbet upp det mesta av tiden, så det hinns inte med så mycket annat, säger han.

Men han trivs med tillvaron, och särskilt med att vara tillbaka i Sundsvall och Töva, där han växte upp.

I oktober flyttade familjen från Gällivare, där Johan och frun Sara bodde i åtta år. Dessförinnan tillbringades sex år i Umeå, där Johan utbildade sig till gymnasielärare med inriktning idrott och hälsa. Det var också genom studierna han träffade Sara.

Efter att ha sökt jobb lite här och var fick han napp på en låg- och mellanstadieskola i Malmberget i Gällivare. Han trivdes på skolan och med de natursköna omgivningarna på orten. Men till slut blev ändå hemlängtan för stor, och när andra sonen Olle föddes i somras bestämde de sig för att flytta till Sundsvall.

– Det blev så när ingen av oss hade koppling till orten och vi hade fått ett barn till. Vi hittade ett hus med en gång, mitt i Töva. Det kändes bra att flytta tillbaka, jag känner ju till allt där och vet att det är ett bra ställe att bo på.

Johan fick jobb på Österro skola, alldeles i närheten av Bergsåkers skola där han själv gick som elev. Och det blev minst sagt snabba ryck i samband med flytten.

– Jag gjorde min sista dag i Gällivare den sista september. Dagen efter gjorde jag min första på Österro. Så det blev lite stressigt med flyttstädningen.

Att det blev idrottslärare hänger ihop med Johans stora sportintresse, som hängt med sedan barnsben. Då spelade han fotboll i IFK Sundsvall och höll även på med orientering. Eftersom han snabbt insåg att barndomens proffsdrömmar inte skulle gå i uppfyllelse började han fundera på vad han ville arbeta med. Då föddes idén om lärare.

– Det är så kul med barn som vill lära sig. Och jag upptäckte väl att jag var bra på att lära ut.

Nu har han kommit till en skola där idrott och rörelse är viktigt – varje fredag, året om, har hela skolan morgongympa. Välbehövligt när många barn blir allt mer stillasittande, tycker Johan.

– Den spontana idrotten, när man går ut och spelar fotboll på gatan, håller på att försvinna. I stället är det dataspelen som lockar. Samtidigt har de aktiva blivit ännu mer aktiva och tvärtom för de inaktiva.

Hur hans egna barn blir återstår att se, men fyraårige Larry ser i dagsläget ut att brås på pappa.

– Han är livlig och åker både skridskor och spelar fotboll, så det blir nog en sportis av honom också, säger Johan Nordvall.