Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ådra av generositet har vaknat

Annons

Ständig rörelse. Lekande, forsande, brusande!

Vindelälven – en av våra fyra orörda nationalälvar – håller mitt hjärta och mina öron fylls av dess dån. Makalöst livgivande med en älv som får rusa fritt och jag känner mig nära på förälskad! Jag befinner mig i Västerbotten. Närmare bestämt på Vindelns folkhögskola som årets författarstipendiat. Ett stipendium jag förärats via Norrländska Litteratursällskapet. Ljudet från forsen får mig att tänka på godstågen när det far förbi där hemmavid i Stöde, fast här är det som om det vore oändligt många vagnar. Det tar aldrig slut, flödet.

Men någonstans mitt i allt detta ljuvliga och kraftfulla går tankarna till det som belamrar oss just nu från alla håll och kanter. Det går inte att värja sig. Det forsar på med bilder som man helst av allt skulle vilja slippa se. De tränger sig rakt in och lämnar inte ens den mest hårdhudade oberörd. Från att bara ha varit siffror och ord framträder nu människor av kött och blod. Ett engagemang av sällan skådat slag sköljer över vårt land. Alla vill hjälpa till! Plötsligt talar vi om att öka andelen flyktingar till Sverige. Vi vill ta emot fler! Vi vill hjälpa så många som möjligt!

Det är rörande att se detta engagemang och det är som om hela landet längtat efter att få väcka denna slumrande ådra av generositet och medmänsklighet. Kan det vara så att vi äntligen vaknat upp ur denna märkliga cirkus som pågått inom svensk politik där ett främlingsfientligt parti lyckats snacka sig till en plats i riksdagen utan att vare sig ha kunskap om att styra ett land eller blivit ordentligt synade kring de siffror de presenterat?

De har på något märkligt sätt bara glidit förbi journalister och etablissemang. Det är som om någon slags ängslighet infunnit sig och förlamat alla dessa annars så talföra människor med bred kompetens. Och SD har i godan ro kunnat köra på med konceptet fake it til you make it. Ett i raden av underliga ting som SD vill göra är att skära ner statsbidragen till kommun och landsting med 53 miljarder samtidigt som deras väljare tror att de röstat på ett parti som vill satsa på skolor och landsbygd. Kan vi kanske hoppas på ett uppvaknande även här – bland SD:s väljare?

Förhoppningsvis är det så att i ett land där folk bryr sig om sin nästa och öppnar upp sina hjärtan – där finns ingen plats för främlingsfientlighet. Och vem vill egentligen vara en snål, olycklig Mr Scrooge som inte delar med sig? Det är nog inte så särdeles kul utan förmodligen rätt så ensamt. Att öppna upp och hjälpa till gör inte bara gott för den i nöd utan skänker även en känsla av välbehag och meningsfullhet för den som ger.

Vi är många som höjer våra röster för humanism och medmänsklighet och som vill hjälpa. Vi är många och vi blir bara fler. Det är nu det händer. Det är nu det skrivs historia. Vi är mitt upp i något omvälvande och det forsar och strömmar ymnigt!