Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En aktiv livsnjutare

Efter en lång karriär som advokat i Sundsvall lever Gunnar Heljestrand ett aktivt pensionärsliv och uppskattar att livet är lugnare nu när han ska fylla 75 år.
– Nästa mål är att bli 86 år som min pappa blev, sedan 95 år som min mamma blev, säger han.

Annons

75-årsjubilaren är mest känd för sin karriär som advokat, men vägen dit var inte spikrak.

Efter en strulig skolgång i Stockholm gjorde Gunnar Heljestrand värnplikten efter sjuårs grundskola.

Det var inom det militära som han pluggade vidare.

Han fick så småningom titeln major och arbetade med att utbilda ledare inom Försvarsmakten. Men efter en tid i Kiruna fick han nog.

– Det var en negativ attityd och en massa flum. På den tiden gick man i pension vid 50 år. Jag ville inte det, så jag flyttade till Uppsala och började plugga juridik, säger han.

Tillsammans med sin dåvarande hustru öppnade han en advokatbyrå i Sundsvall och jobbade hårt tills hälsan sade sitt och han fick gå i pension för ett par år sedan.

– Jag hade inte semester på 25 år. Det är ingenting att skryta över, det var korkat. Och jag fick betala för det, säger han.

Under karriären specialiserade han sig på asylärenden, ett jobb som har betytt mycket.

– Jag har haft förmånen att träffa människor från alla världsdelar, det är otroligt berikande.

Gunnar Heljestrand syns och hörs mycket. Men det finns en del av honom som längtar ut i vildmarken. Hans släkt äger en fäbodvall utanför Funäsdalen där han har tillbringat många fina stunder.

– Det är en speciell känsla att ha med sig det man behöver för att överleva i ryggsäcken och ge sig ut. Jag vill lyssna på tystnaden. Men det är ju aldrig riktigt tyst. Elden sprakar, man kan höra renarnas klövar klappra eller kanske vingslagen från en kungsörn, säger han.

Numera lever Gunnar Heljestrand med sambon Ingela. Hon och hennes vuxna barn har infört nya traditioner. Bland annat firar de Thanksgiving med stor familjemiddag.

– Jag har lärt mig att mysa hemma med familjen. Det fattade jag aldrig varför man skulle göra tidigare, säger han.

Den viktigaste lärdom livet har gett honom så här långt sammanfattar han så här:

– Det kommer aldrig ett bättre tillfälle att visa omsorg för sin partner och sina barn än i nuet. Säg det du vill på en gång.