Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad Gårdtjärnsbo har somnat in – minnesord över Thure Eriksson

Thure Eriksson har avlidit i en ålder av 65 år.

Han föddes i Gårdtjärn som fjärde barn i Maja och Anders barnaskara. Farmor Selma bodde på övervåningen och blev en viktig person i uppfostran och omsorg. Det var självklart från början att ende sonen skulle bli bonde och ta över gården med mjölkkor och skogsbruk.

Efter studenten vid Hedbergska skolan gjorde Thure sin värnplikt vid I21 i Sollefteå som kock vilket, förutom att han fick många vänner i kompaniet, också la grund för ett intresse för matlagning och bakning. Han arbetade på Skattemyndigheten med deklarationer och taxering för att senare gå över till Driftsbyrån, nuvarande LRF Konsult. På senare år drev han det egna företaget Thure Eriksson redovisning.

1979 träffade Thure sitt livs kärlek Agneta Olsson från Granlo. De gifte sig 1985 och fick barnen Sofia, Olle och Susanna. 1982 tog de över det Erikssonska jordbruket tillsammans med syster Gunilla och svåger Arne. Jordbrukskollektivet drev gården i nästan 30 år och det blev hela familjens samlingspunkt. I gemenskap och arbetsglädje fick de tre barnen Sofia, Olle och Susanna växa upp med farmor och farfar kvar på gården liksom de fem kusinerna som blev bonussyskon att hänga med i vått och torrt. Tillsammans utvecklade Eriksson och Jakobsson jordbruket med inriktning rationell mjölkgård med ekologisk profil. Thure var en mycket entusiastisk stödjare och uppmuntrare av att gården nu lever vidare i nästa generation med får och grönsaksodling.

Thure var under sitt bondeliv aktiv inom lantbrukskooperationen, i NNP:s styrelse som sen blev Milko samt uppdrag inom Svensk Mjölk. I LRF Västernorrland var Thure ordförande ett antal år och var ett språkrör för de gröna näringarna och landsbygdsfrågor; allt ifrån bredbandsutbyggnad och belysning till nyföretagande och integration. Han uttalade sig ofta i media, skrev insändare och mötte beslutsfattare på alla nivåer. Han hade talang för att hålla tal; en minns hans fyndiga formuleringar och liknelser som ofta var hämtade ur en jord- och skogsnära praktik. Han var medlem i Centerpartiet och satt en mandatperiod i fullmäktige. Bland övriga uppdrag kan nämnas Swedbanks styrelse, Föreningsnämnden och kommungruppen i Sundsvalls kommun.

Missionshuset i Gårdtjärn var hans andliga hem under hela livet. Han var ordförande i Missonsförsamlingen. Han var tonårsledare och var med och startade spexgruppen Kodur där han i de senaste föreställningarna 2017 och 2018 gjorde succé genom att skriva briljanta sångtexter och framföra fyndiga och roliga sketcher. Kören Kör´n har mist en mycket hängiven medlem och tenorsångare i Thure. Tidigare sjöng han också i Mix-kören.

Thure var jägare i Gårdtjärns jaktlag. Det var högtidsdagar i början av september när älgjakten drog igång. Då fick tröskning och pärtag vänta. Med stora steg gick han genom skogarna eller satt på pass vid en eld.

Thure hade också ett stort hjärta för att hjälpa den som behövde en stor och hjälpande hand. Han sa aldrig nej; om det så var att dra upp en bil ur diket, hämta en soffa i ett flyttlass eller fylla i en myndighetsblankett.

Thures hälsa påverkades av att han blev alltmer allergisk så han fick avveckla sin medverkan i jordbruket. 2011 var lungorna i så dålig funktion att han fick klartecken för en transplantation vilken genomfördes i september samma år. Efter några dramatiska månader återhämtade han sig och kunde återuppta uppdrag och arbete men det blev ändå en andra transplantation 2016 som lyckades väl och de senaste åren fick han vara frisk och leva ett alldeles vanligt vardagsliv igen med en aldrig sinande ström idéer. Under hösten blev sjukdomen allt svårare igen.

Thure var oerhört tacksam för svensk sjukvård och forskning om transplantation och organdonation. Han missade aldrig ett tillfälle att påminna om vikten av att anmäla sig till donationsregistret och ville på alla sätt stödja forskningen inom området.

Thure sörjs närmast av Agneta och barnen, barnbarnen Jason, Cornelia och Beppe, en stor släkt och många vänner samt Gårdtjärns missionsförsamling.

Familjen genom Gunilla