Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad mamma har somnat in – minnesord över Karin Nyberg

Karin Nyberg från Sundsvall har avlidit i en ålder av 86 år.

Karin Nyberg, född i Örnsköldsvik, har avlidit efter en tids sjukdom.

Hennes väsen präglades in i det sista av livsglädje och nyfikenhet som ingen sjukdom kunde rå på.

När hennes man Olle blev sjuk vårdades han av henne i många år. Tankarna efter makens bortgång fick henne att författa ett häfte som hon döpte till ”framtidkontrakt” där vi alla som inte vet vad vi har att vänta av livet, i god tid kan fylla i hur vi vill ha det om vi inte längre kan föra vår egen talan.

De sista tre åren av sitt liv såg hon själv till att få njuta av det som hon alltid sett och propagerat för som det bästa sättet att bo de sista åren av sitt liv. På trygghetsboendet Norra Kajen fick hon många nya vänner och levde ett mycket innehållsrikt liv.

Hon lärde hon sig spela bridge och blev en duktig boulespelare. Hon tog emot politiker hemma för att driva kampen om äldres rätt till IT-anpassningar och gjorde intervjuer som publicerade i Sundsvalls Tidning.

Hennes öppna sinne innebar även att hon alltid höll sig uppdaterad om det senaste inom tekniken. Förutom att datorn och den smarta telefonen hade en självklar plats i hennes hem ledde hon några år efter pension även kurser inom Senior Net för att lära andra pensionärer att hantera en dator. Sådan var nämligen Karin. En medmänniska i ordets sanna bemärkelse. Engagemanget och viljan att vara en stark röst för dem som inte har någon manifesterades inte minst genom hennes ordförandeskap i Njurundas lokala Röda Korset-förening. Där var hon ansvarig för att starta upp en Kupan butik i Kvissleby där äldre kunde mötas och nyanlända medborgare få öva på språket.

Hon dedikerade sitt yrkesverksamma liv till vården och älskade sitt jobb som som sjuksköterska och senare chef. Med sin höga arbetsmoral och ständiga framåtanda avancerade hon snabbt till klinikföreståndare på Sundsvalls sjukhus och hon var med under det då nya sjukhusets uppbyggnad och planering.

Efter flera år på sjukhuset fick hon förtroendet att ta hand om och utveckla nuvarande Skottsundsbackens äldreboende i rollen som enhetschef. Med Karin bakom rodret humaniserades äldreboendet enligt rådande samhällsanda och blev även ett av de första äldreboendena i landstinget att introducera dator i verksamheten. Där utvecklade hon enhetsanpassade program för digitalisering av journaler. Karins tro på teknologin och det öppna sinnet för alla typer av förbättringar möttes ofta av skepsis och rädsla för det nya. Med sin förmåga att entusiasmera och sitt trygga ledarskap drev hon ändå på den utveckling som var både oundviklig och högst nödvändig.

Med stöd av sin livskamrat Olle och tron på sin egen förmåga tog hon plats och gjorde avtryck på ett sätt som inspirerat familjens kommande generationer. Döttrarna och de sex barnbarnen har alltid kunnat finna mod i tanken att kan mor och mormor så kan jag.

Hon var en berest kvinna och hade tillsammans med Olle och vänner sett såväl Thailands vita stränder som de små sjukhusen på landsbygden i Tanzania. Segling var också ett stort gemensamt intresse och hon hade såklart skepparexamen. Men ro i själen fann hon framförallt i Juniskär som hon såg som sitt paradis på jorden.

Den enskilda händelse som bäst beskriver Karin är när hon vid sjuttio års ålder kastade sig ut ur ett flygplan med en fallskärm på ryggen. Äventyrlig, levnadsglad och ständigt nyfiken. Sist men inte minst en underbar mor, mormor och mormorsmor.

Så minns vi henne, i dag och för alltid.

Döttrarna Helen och Cathrine