Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad mamma har somnat in – minnesord över läraren Inga Lena Eriksson

Vår älskade mor mellanstadieläraren Inga Lena Eriksson har hastigt avlidit i en ålder av 80 år.

Inga Lena föddes på Alnön som enda barn till föräldrarna Gustav och Kristina Röös.

Efter avslutade studier vid Sundsvalls Högre allmänna läroverk, utbildade hon sig från 1956 till folkskollärare i Härnösand. Här träffade hon också blivande maken, jazzmusikern Nils Eriksson. Första lärartjänsten fick hon i Ånge och 1962 flyttade paret till Öjebyn där de gifte sig samma år. Året därpå föddes dottern Helena. 1966 bar det av till Kiruna och från 1967 var Skellefteå bostadsort.

Under de första åren i Skellefteå jobbade Inga Lena vid Bolidens skola. 1970 föddes sonen Anders, varefter hon jobbade vid skolorna på Getberget och Strömsör och slutligen Morön där hon var kvar fram till pensioneringen. Inga Lena var uppskattad av både elever och kollegor och jobbade med en pedagogik som byggde på elevens eget deltagande och berättande. Allmänbildning och korsord intresserade henne mycket. Hon brann också för världsfrågor och var aktiv i Skellefteå FN-förening under många år.

Hennes intresse för kultur och musik var betydande, vilket avspeglade sig i undervisningen. Som körsångare var hon verksam i Skellefteå kammarkör från bildandet 1971 och därefter i seniorkören Da Capo ända till slutet. Kulturintresset avspeglades ytterligare genom engagemang i Skellefteå Kammarmusikförening, samt ett år vid kommunens kulturkontor i slutet av 90-talet.

Vid sidan om kulturen fanns ett stort trädgårdsintresse och hon anammade tidigt nya idéer om ekologisk odling. Hemkokt saft, äppelmos och hallonsylt fanns därför alltid att avnjuta.

Inga Lena reste gärna, både med kören och maken och alltid med kulturen i centrum. Ett återkommande resmål var stugan utanför Härnösand, där tillfälle till många fina möten gavs.

Vår mor hade förmånen att få leva ett aktivt liv in i det sista. Hon lever nu kvar i oss barn och våra minnen.

Barnen