Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad mor har somnat in – minnesord över Anna-Lena Windén

Den 3 maj avled förra skolsköterskan Anna-Lena Windén i en ålder av 98 år. Hon sörjs närmast av sönerna Carl Magnus och Per, barnbarn och barnbarnsbarn.

Mor föddes på Luciadagen 1920 i Kiruna. Familjen bestod av föräldrarna Judith och Per Norrman och storasyster Inga. Hela livet talade hon med stor värme om uppväxten och skolgången i Kiruna, alldeles speciellt den tvååriga husmodersskola hon gick i väntan på att komma in på Röda Korsets sjuksköterskeskola i Stockholm. Där vidareutbildades hon också i hälso- och sjukvård för barn och ungdom och till rödakorslärare.

Under Stockholmstiden mötte hon sin blivande man, skolkantor Knut Windén. De gifte sig 1945 och bosatte sig först i Lillhärdal, där sonen Calle föddes 1947. 1950 flyttade familjen till Hammerdal, där Per föddes 1951 och 1959 gick flytten till Alnö.

Den huvudsakliga arbetsinsatsen gjorde mor som engagerad skolsköterska i Sundsvalls grund- och gymnasieskolor, de sista åren som samordnare med ansvar för fortbildning, utveckling och kvalitetssäkring av kommunens skolhälsovård. Hon var också under lång tid styrelseledamot i Skolsköterskornas Riksförening och hade uppdrag för dåvarande Skolöverstyrelsen; en pionjär inom arbetet med att bygga upp skolhälsovården även på nationell nivå.

Mors och fars liv präglades av stark kärlek till varandra. Under alla år stod mor vid fars sida även i kyrkoarbetet, som medlem i kyrkokören och som kyrkvärd i Alnö kyrka. Våra föräldrar hade ett stort umgängesliv med mycket sång och musik liksom ett starkt engagemang kyrkligt, socialt och kulturellt. Sonhustrun Lisbeths alltför tidiga bortgång gjorde att de på äldre dagar fick ta ett ovanligt stort ansvar för barnbarnen, men engagemanget räckte också till arbete för Röda Korset och stöd till andra hjälporganisationer. 1995 avled far, men mors engagemang för familjen och för behövande nära och fjärran levde vidare. Exempelvis ledde hon läsecirklar för synskadade och Operation Smile låg henne extra varmt om hjärtat.

Så här sammanfattade mors syskonbarnbarn vem mor var: Omtanke, humor och stil är ord jag vill använda för att beskriva Lena. Glad att hon fick ett långt liv. Ledsen att hon är borta. Tröstad av att veta att hon har en vip-plats i himlen.

Bättre kan det inte sägas.

För familjen:

Calle Windén