Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad mormor har somnat in – minnesord över Anna-Greta Agge Persson

Anna-Greta Agge Persson från Gimåfors har avlidit.

Som tidigare meddelat har vår älskade maka, mamma, mormor och gammelmor Anna-Greta Agge Persson gått bort den 29 januari. Mamma föddes i Gimåfors som det första barnet av fyra till Nils och Frida Vestman. Hon växte upp med sina föräldrar och småsyskon i en flergenerationsfamilj med farmor, farfar, fastrar och gammelfarbror. Hon gick i skolan i Gimåfors och föga kunde hon ana att hon och hennes framtida familj skulle äga och bo i denna skola.

Husmodersutbildning, hette det som mamma läste under 50-talet på Hussborgs fina herrgård efter grundskolåren. Aldrig kunde hon inte gissa att där skulle en gigantisk passion väckas i henne. Matlagningen var hennes största intresse och vi alla har fått njuta av hennes fantastiska grytor, pajer och kakor.

Mamma jobbade som hembiträde i Sundsvall, Östersund och tillbaka till Sundsvall igen. Det var i Sundsvall hon träffade vår far Curt Agge. Han var då en ung konstnär, men arbetade också som journalist. De gifte sig och bildade familj och bosatte sig i Njurundabommen där två av oss föddes Ann-Kathryn och Anne-Lie. Mamma tog hand om hem och familj och gjorde det väldigt trivsamt för oss alla. I mitten på 60-talet flyttade vi till Ånge där den yngsta av oss föddes, Lotta. På 60-talet började våra föräldrar resa runt i Europa men också till USA och för mammas del också österut till St Petersburg. Favoritstaden var dock Paris där mamma trivdes som fisken i vattnet.

I slutet på 70-talet så beslöt mamma och pappa att renovera hennes gamla skola i Gimåfors som de hade köpt i slutet på 60-talet och flyttade dit permanent 1978. Efter att ha bott på olika ställen så var hon åter tillbaka till barndomsbyn, där hon engagerade sig mycket i bygdegården och satt i dess styrelse. Tillsammans med andra i byn så var hon med och anordnade flera roliga evenemang. Det blev många och roliga revyer, luciatåg, julbord och fester.

På 80-talet gick mamma med i Innerwheel där hon valdes till president. Genom pappas engagemang i Rotary och mammas i Innerwheel så gjordes många resor. De blev också inbjudna till flera middagar med bland annat kungen och drottningen. Hon satt också i Holms kyrkofullmäktige, men under 80-talet fick hon en stor roll som en älskad och stöttande mormor, som hon hade i resten av hennes liv.

Mamma var en väldigt utåtriktad, varm och glad människa med stor humor och hjärtligt skratt. Hon fick många vänner och hon såg alltid positivt på tillvaron, även när kroppen började svikta. Hon älskade familjelivet, barnen och alla sina älskade barnbarn och barnbarnsbarn och hon ställde alltid upp för dem. Hon älskade att laga mat och bjuda till stora fester och kalas tillsammans med pappa. Trots hennes livsresa, upplevelser och kalas var hon alltid en jordnära och varm person som kommer finnas i våra minnen för evigt.

Ann-Kathryn, Anne-Lie och Lotta