Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En älskad moster har somnat in – minnesord över Alice Falk

Alice Falk från Matfors har avlidit.

En mycket älskad mamma, mormor, gammelmormor, moster, syster och vän har lämnat oss i stor sorg men med många varma fina minnen.

Alice Falk, född Eriksson, föddes och växte upp i byn Gunnarvattnet i Jämtland som äldst av tre systrar, som alltid stått varandra nära. När Alice var i 16-årsåldern flyttade hon till Frösön och började som lärling på damfriseringen Blå salongen i Östersund.

När Alice var hemma och hälsade på sina föräldrar i Gunnarvattnet kom en vän till familjen på besök, tillsammans med en ung man vid namn Aston Falk. Det visade sig att Aston skulle bli Alices make och livskamrat enda fram till Astons bortgång 2011. De fick dottern Jeanette som Alice alltid stått väldigt nära.

Alice flyttade till Sundsvall och tog snart över salong VL som hon drev fram till 1964, då hon öppnade en egen damfrisering med flera anställda, Nya Damfriseringen, i Matfors.

Under åren så fick Alice gedigna matintresse stor betydelse. Hon avvecklade damfriseringen och började arbeta med att laga mat för Matfors skola och sedan även för servicehuset. Arbetet betydde mycket för Alice som arbetade där fram till sin pensionering. Arbetskamraterna förblev goda vänner i hela Alices liv.

1987 flyttade makarna till Astons föräldrahem i Rännö. Där odlade Alice egna grönsaker och blommor. Hon tyckte mycket om att vistas ute i skog och mark. Skafferi och frys var alltid välfyllda trots att Alice alltid generöst delade med sig.

Hon var medlem i Tuna-Matfors Trädgårdsförening och deltog i många aktiviteter.

Alice var en aktiv, driftig person som inte var rädd för att hugga i och hjälpa till. Hon var medlem i Rännö bygdegårdsförening och stod ofta vid evenemang för kaffe och goda kakor som var ett signum för Alice.

Hon hade ett stort intresse för broderi och var i många år med i bygdegårdsföreningens sy- och vävgrupp som träffades varje söndag och sedan skänkte sina alster till bygdegårdsföreningens julauktion. Det var en viktig aktivitet för Alice. Samma gällde Pratbubblan på Matfors servicehus.

Alice och Aston hade ett rikt umgängesliv genom hela sitt liv. Trots sjukdom och värk så bjöd hon till exempel hem, ”tjejerna” (i 80-årsåldern,) på servicehuset, på ost- och vinkväll.

Alice var en väldigt varm, ödmjuk och omtänksam person. Alice fanns alltid där för oss. Hon har varit ett stort stöd i våra liv särskilt när vi förlorade vår mamma bara några år gamla.

Jämtland hade alltid en speciell plats i Alice hjärta. En av hennes favoritsysselsättningar var att sitta på sjön i Gunnarvattnet och pimpla öring. Gärna med en apelsin och en kaffetermos till hands. Vi har många fina minnen av när vi fick följa med Alice till Gunnarvattnet på påsk- och sportlov.

När vi var barn fick vi strax före jul varje år komma till Alice och baka pepparkakor. Under senare år var jag ofta hos Alice och lärde mig baka hennes favoritkakor. Det var väldigt trevliga stunder. De kakor som heter halvmånar i kakböcker och hos oss går under benämningen Alices ”grönkakor” har blivit ett stående inslag i alla kalas hos vår familj. Ej heller att förglömma de hembakta smörgåsarna med köttfärsbiff och lök som alltid var med på travresorna.

Alice engagerade sig alltid i sina barnbarn, Erica, Isabelle och Joel som stod nära sin mormor. Barnbarnsbarnen Ilon och Rocky var också en stor källa till glädje för henne.

Vi vill ge en stor kram till personalen på Matfors servicehus som med sin fina omsorg gjorde att Alice fick tillbringa sin sista tid i livet i sitt hem tillsammans med sin familj.

Vi unnar Alice att få slippa all värk hon haft under en längre tid men tomrummet efter Alice blir svårt att fylla. Moster Alice har för alltid en speciell plats i våra hjärtan.

För familjen Lars-Henrik Larsson och Ann-Christine Larsson