Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En annan sorts blickfång

Storgatan, Sundsvall
Konstens vecka - lokala konstnärer ställer ut i butiksfönster
Vecka 40

Åter är det Konstens vecka och Sundsvalls bildkonstnärer gör sig påminda precis just där de ska vara - där betraktarna är, längs stadsgatorna.

I år hittade vi bara kvinnliga konstnärer under vår promenad, och som vanligt är verken effektfullt anpassade till sin omgivning, ibland i motiv, nästan alltid i färg. Däremot växlar det huruvida känslan i bilden tar upp samma lätta, glada och lockande ton som skyltfönster vanligen gör.

Ibland utstrålar även konstbilderna njutning, som Anita Berggrens lättjefulla, avspända kvinnoporträtt i modebutikens fönster, eller humoristisk mjukhet, som Karin Rolén Nordstrands stolta kungliga katter och rara lamm bland garn och textilier. Maj-Lis Gustavssons afrikaner och buddhor blir ett med omgivningen, medan Lena Backmans stilrena porträtt tycks sväva över den: kvinnorna vid trädgårdsbordet är som förklarade i det milda ljuset, utskurna ur tiden i en bubbla där inget ont kan hända.

Omöjliga att gå förbi är Iris Perssons trolska, suggestiva skog, där vättar och tomtar mycket väl kan krylla under mossan, liksom Midred Björkmans havslandskap som egentligen är resebyråmiljöernas kontrast - blåtonat, ödsligt, disigt - men dess rymd får en att genast släppa ner axlarna, sjunka in i bilden och bli ett med havets storhet.

Så finns de som bryter av. Elisabeth Nordin lyser upp apotekets vithet med sin knallgröna, kollagebetonad bild där naturen tycks flöda av former: kärlekspar, ormar, skalbaggar. Och Margit Jonssons finstämda bild av kvinnor och barn som tycks vara på flykt går fint i färg med höstmodet, men har en helt annan allvarston. Se bara hur det lilla barnets kroppsställning skvallrar om att han har svårt att hänga med, och hur hans blå lilla leksak drar till sig blicken: hur länge ska det dröja innan han tappar den? Här finns både ömhet och sorg.

Ett stort plus är skyltarna som berättar att Konstens vecka pågår, att detta inte är reguljär butiksskyltning. Dock tycks mängden verk vara mindre än i fjol. Det vore synd om detta fina initiativ falnade och rann ut i sanden: det är ju precis så här Konstens vecka ska firas - ingen ska undgå den.