Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En attack som saknar grund – med bioenergi kan vi nå målet om att bli ett fossilfritt land

Replik på Skogen måste både få leva och dö för att rädda klimatet, ST 21/6.

Vi har svårt att förstå varför delar av den svenska miljörörelsen nu attackerar användningen av biobränslen från skogen.

Bioenergi är i dag Sverige största energikälla. 37 procent av den energi som används för industri, el, värme och transporter kommer från biobränslen. Det mesta produceras i Sverige, vilket ger försörjningstrygghet och jobb i hela landet. Inte minst i Västernorrland.

Sverige ska bli klimatneutralt och fossilfritt inom ett par årtionden. Då behöver vi jobba på alla fronter, med effektivisering och olika förnybara alternativ. Från Svebios sida är vi övertygade om att bioenergi kan svara för mer än halva energibehovet i Sverige.

Vi har stöd för denna vision i den gemensamma rapport som Energimyndigheten, Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen gav ut 2017 – "Bioenergi på rätt sätt". Där anger man att den nuvarande användningen kan öka med 50–70 procent på 30 år.

Bioenergi från svensk skog och svenskt jordbruk är klimatneutral.

Myndigheterna avvisar den typ av resonemang som debattörerna från miljörörelsen använder om att biobränslen kan vara sämre än fossila bränslen (kolskuldsteorin) med följande formulering:

”Hållbart producerad biomassa från produktionsskogar och jordbruk där kolförråden i biomassa och mark bibehålls är en del av kolcykeln och bidrar inte till nettoutsläpp i den globala kolbudgeten”.

Alltså: Bioenergi från svensk skog och svenskt jordbruk är klimatneutral.

De fyra myndigheterna ställer upp fem grundläggande krav på hållbara biobränslen. De handlar bland annat om att inte orsaka avskogning, att inte minska biologisk mångfald eller försämra mark och vatten, att slå vakt om kolförråd i växtlighet och mark och att inte orsaka skadliga utsläpp av föroreningar.

Kraven stämmer mycket bra med de villkor för hållbar bioenergi som vi i Svebio alltid har verkat för. Man måste ställa strikta miljökrav på bioenergi på samma sätt som för alla energislag. Om vi gör på rätt sätt kan bioenergin spela en ännu större roll för Sveriges energiförsörjning.

Gustav Melin

Vd, Svebio - Svenska Bioenergiföreningen

Läs också:

Skogen är alldeles för värdefull för att bara eldas upp

► Plantera en skog i stället för att dränka studenterna i blommor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel