Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av årets roligaste böcker

Lennart Hellsing & Lars Munck: Welams vädermödor
Eriksson & Lindgren

Här kommer herr Welam! Du milde! En smällfet och oborstad vilde. Med gas pö om pö han förstör vår miljö! Gud hjälpe, så han ställer till dé!

Lennart Hellsing har en särdeles begåvning. Som ingen annan behärskar han med sina akustiskt suggestiva ordlekar att få oss fast. Som i Krakel Spektakel, som inget barn kan glömma som en gång hört ordkrängandet. I Welams vädermödor, en allegori på miljöproblemen (pastisch på Gustav Frödings ”Klunkom, Welam Welamsson”), riktar han sig till tonåringar, och alla andra gamla Hellsingfans förstås.

Herr Welam, här en miljöbomb, slukar som en Gargantua allt i sin väg: ”han tog det i två tusen klunkar och resten i två tusen dunkar”. Puddingpastejer, helstekt kalkon, musik och galej: ”Herr Welam han svalde och svällde!”

Svartklädda nunnor svajar klagande i böljan, eskimåer tappar smältvattnet på flaska, Sodom och Gomorra återuppstår saltstänkt ur haven. Domedagsrösten i bild står den dansk/svenske konstnären och story boardtecknaren Lars Munck för, med en Welam som sväller och lyfter och kraschar, över hustak, i jöklar, på krogar.

Hellsing tillför något arkaiskt med sina ljudrörelser, det där som får spädbarn att jollra, bubbel och babbel, ”mens föräldrarna skönt rockandrollar”. Här finns släktskap med Bellman, med Fröding och Povel Ramel. Det finns bara ett fel: böckerna kommer för sällan.

En av årets roligaste böcker med en parabel som gäller hela mänskligheten. Briljant, stolligt, en radikal bisättning med hela vår jord.