Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av mina äldsta vänner

Konstnären Hans-Eric Öberg har efter en lång och innehållsrik levnad nu vid 89 års ålder lämnat in.

Han var en av mina äldsta vänner. Vi träffades i början av 50-talet på Dahlmans varuhus på Storgatan i Sundsvall där vi båda arbetade som dekoratörer. Hans-Eric som var den äldre och mera erfarne introducerade mig i yrket. Vi förenades också i vårt gemensamma intresse för teckning och målning. Under en period delade vi bostad i Sundsvall.

I vänkretsen ingick bland andra Rolf Lidberg, Sune Blomqvist och många andra med samma intressen. Så småningom drog vi båda till Stockholm, där Rolf redan var installerad, för att söka oss till konstskolor. Vår vänskap bestod genom åren, även om det då och då kunde bli ganska långa avbrott. Men Hans-Erics handtecknade spirituella och humoristiska kort till jul och påsk kunde man ändå räkna med.

För så där en tjugo år sedan återupptog vi mera regelbundna kontakter med både brev och telefonsamtal där vi utbytte erfarenheter och åsikter om konst och böcker och livets mening. Han hade sitt ungdomliga sinnelag i behåll och jag såg fram emot våra samtal. Hans-Eric var som konstnär hemorten trogen och han var i sitt måleri en genuin skildrare av det medelpadska landskapet, som han tolkade med inlevelse och färgglädje.

De målningar av honom som jag äger hjälper mig att återuppleva min ungdoms hembygd och tänka tillbaka på vårt goda kamratskap som bestått genom åren. Det känns vemodigt att kontakten nu är bruten

Jag sörjer en fin målare och en god vän.