Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av stans mest framgångsrika kvinnliga ledare

Gerd Persson, 77 år, är en av Sundsvalls mäktigaste kvinnor.

Under 25 år har hon drivit Lastbilsbolaget G Persson AB till att bli ett framgångsrikt och vinstdrivande företag.

Den 1 september drar hon sig tillbaka och nu ska hon ägna sig åt sina skogsfastigheter.

Gerd Persson är en pigg 77-åring som med lugn och en hög dos ödmjukhet berättar om sina år som ägare för ett företag i en mansdominerad bransch.

Under många år har Lastbilsbolaget tagit hem utmärkelsen AAA - det högsta kreditbetyg ett aktiebolag kan få. För att få det ska ett antal parametrar uppfyllas, bland annat att företaget omsätter mer än 2 miljoner, har varit verksamt i minst tio år och har nyckeltal som är väsentligt över branschens genomsnitt under de senaste 20 åren.

Trots det är Gerd Persson ödmjuk och hon inte gjort någon stort grej av det.

– Jag tycker inte att jag är märkvärdig, jag har däremot tyckt om att vara företagare och jag är bra på att göra affärer, säger hon.

Hennes pappa grundade Bilbolaget år 1935 och hon beskriver det som att hon föddes in i branschen och har arbetat i företaget sedan hon var liten. När fadern dog delades bolaget upp i personbilar och lastbilar.

Gerd ville sälja lastbilar och hennes bror personbilar.

Vid 52 års ålder klev hon in som vd för Lastbilsbolaget AB och det första hon gjorde var att ta lastbilskörkort.

Redan efter sex månader som ägare för Lastbilsbolaget låg bolaget i topp bland Volvos ranking inom branschen.

Enligt Gerd beror framgången på många faktorer. Hon nämner ofta att hon har haft bra och lojal personal. Att hon själv som ledare har varit närvarande och att hennes kontorsdörr alltid stått öppen.

– Jag har varit mån om personalen och tagit hand om dem. Är det någon som har haft det jobbigt har jag försökt att hjälpa till, säger hon.

Sedan berättar hon att företagets ekonomi alltid har varit viktig och att hon velat hålla ordning och reda.

– Det är klart att det ibland har varit tufft, men jag har aldrig ångrat mitt val. Det är så otroligt roligt att arbeta och att vara företagare, säger Gerd Persson och fortsätter:

– Men jag har alltid försökt att vara ledig lördag och söndag, det tycker jag alla behöver få, tid för återhämtning.

Hon har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och hennes filosofi är att man ska hjälpa till om man kan. Lagom till jul i fjol skänkte hon en lastbil till Erikshjälpen.

– Det började med att jag skulle skänka saker som jag hade hemma och jag väntade och väntade att de skulle komma. När de väl kom så berättade de att deras bil hade gått sönder och då tänkte jag att jag ska skänka en lastbil när jag får in en som är bra.

I sin roll som kvinnlig ledare har Gerd många gånger stött på att vissa har ifrågasatt henne. Hon tycker att det är viktigt att kvinnor stöttar varandra och lyfter fram varandra. Det gör hon så fort hon har möjlighet och personligen brinner hon för att hjälpa kvinnor som har det svårt.

– Jag har varit ganska ensam i min roll som kvinna och vd, men 1977 gick jag med i föreningen Zonta i Sundsvall och det förändrade mycket, då fick jag träffa andra framgångsrika kvinnor.

Hon tror personligen på kvotering och menar att männen annars kommer att dominera bolagsstyrelserna i många år.

Själv har Gerd Persson bara haft övervägande kvinnor i sin styrelse-ett medvetet val som hon har gjort.

– Det är bara löjligt att säga att kvinnor inte är kompetenta, men vi får inte komma fram på samma sätt som männen. Vi måste börja puffa fram varandra.

När inte Gerd jobbar så är hon intresserad av skog och hon äger skogsfastigheter. För henne är skogen rekreation och hon ger sig själv tid för återhämtning.

– Det är så underbart och vi har möjlighet tack vare allemansrätten att vistas fritt i vår vackra natur.

Den 1 september lämnar hon nu över företaget till sin bror. Hon berättar att det känns bra.

– Jag har redan gått på övertid, jag är 77 år och nu ska jag ägna mig åt att vara skogsägare. Dessutom har jag sålt ett företag som är på topp och det känns jätteroligt, säger Gerd Persson.

Lastbilsbolaget G Persson stannar inom familjen eftersom Gerds bror i dag driver Bilbolaget AB i Sundsvall.