Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En balanserad kost bäst

Ät gärna kött med fetaste grädden och en extra klick riktigt smör. Ägg med majonnäs och toppa med en fet ost – men undvik för allt i världen frukt. Håll tillbaka på färska bär och tänk på att juice innehåller lika mycket socker som läsk. Dieter i stort sett helt utan kolhydrater, baserade på mättade fetter och animaliskt protein har en lång tid varit en av de största hälsotrenderna.

De påstås göra under för din vikt och det finns egentligen ingen orsak att betvivla det. Skär du ner på så gott som alla energikällor är det tämligen självklart att kilona rasar. Att det sker på beskostnad av din övriga hälsa är människor mindre medvetna om. Våra hälsogurus informerar helst inte om att hjärnan riskerar att krympa när kolhydraterna plockas bort. Att risken för hjärtinfarkter ökar, åtminstone om du har en ambition att träna samtidigt för att förbättra ditt generella hälsotillstånd. Hjärnan kan också sluta att utvecklas om kroppen inte får i sig rätt sorts fetter. 

Naturligtvis finns det många och olika studier om bantning och dieter. En annan undersökning visar att vi snarare kan bli deprimerade, trötta och okoncentrerade av för mycket kolhydrater. Det tycks också stämma och det går på intet sätt emot de som varnar för att helt utesluta sockerarter. En förnuftig balans torde vara det rimligaste.

I hälsodjungeln råder emellertid ytterligheternas ytterligheter. I desperata försök att snabbt förlora vikt har somliga utvecklat en närmast fobisk inställning mot samtliga energikällor. Bara för att vi i dag vet att gammal viktväktarmat med tillsatta sötningsmedel och den heliga tallriksmodellen också har sina baksidor tycks inte lösningen vara berg av grädde, kycklingskinn och fruktförbud. 

2008 gjorde Socialstyrelsen ett utlåtande om kost med lågt kolhydratinnehåll, som behandling av övervikt och diabetes. De menade att den överrensstämmer med vetenskap men reserverade sig för att studierna var få och att långtidsstudier på över ett år saknades. Uttalandet används ändå i bantningsindustrin, bland annat av "kostdoktorn" Andreas Eenfeldt, för att försöka intyga att lågkolhydrats- och högfettskost är fullt säker och hälsosam.

Visst, fler borde se över sitt intag av kolhydrater, överväga att skära ner på portionerna, äta mer fullkornsbaserat och – viktigast av allt – röra mer på sig. Men att som Eenfeldt, jämställa naturligt fruktsocker med läsk, är bara så urbota dumt och vilseledande.

Mest oroande är dock att dieterna inte sällan marknadsförs som ofarliga gör-det-själv-kit som desperata människor köper utan att tänka på konsekvenserna. I själva verket är många av dieterna omfattande hälsoingrepp som kan komma att vara relevanta först vid allvarliga sjukdomar och inte utan samråd med läkare, förstås. Men att betona vikten av förnuft säljer säkerligen inte lika bra. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel