Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En berättelse i musik

Kulturmagasinet
Vad bidde det? - efter folksagan Mäster Skräddare
Musikteater 89
Medverkande: Lena Lindell, Kersti Olin, Bo Lindell

Ja, det går att spela på en sax, och jag menar då inte en saxofon utan en sax, en sådan som man klipper rytmer med. En skräddare kan förresten spela på en synålsbas också, om han har en jättenål och en sträng spänd längs med den.

Med den beställda rocken i den kända folksagan blir det ju, som vi vet, inte mycket. Den krymper gradvis till ett par byxor, en strumpa, ett ingenting. Men inte framkallar det några hard feelings, för också Ingenting kan vara bra att ha. Att skratta åt, till exempel.

I Musikteater 89:s tappning blir den korta, rätt dråpliga historien utbyggd till en hel liten spontanföreställning av lekfullt och uppfinningsrikt clowneri, trollkonster, pantomim, ljudsaga, rimroligheter - och framför allt musik. Med instrument som fiol och ukulele (eller liten gitarr?), diverse saker att slå på för att framkalla ljud och rytmer, och framför allt stämsång visar de att det går att spela på allt och att musik är ett fullgott sätt att berätta utan så många ord.

Mellan de välkända replikerna sysslar man med lite av varje, blåser såpbubblor i saxögon, gör mätandet av beställaren till ett litet äventyr. Under tiden flyter sagan makligt på utan så mycket sammanhållande klister. Så värst spännande är det inte, men fullt av fantasi, färger, skojig rekvisita och hjärtliga skratt från barnen åt alla knäppa saker som de vuxna gör, i en bisarr värld där det - till skillnad från vår egen - inte tycks vara resultatet som räknas.

Fotnot: "Vad bidde det?" spelas också i Ljustadalen i dag 14.00 och i Granloholm på söndag 14.00.