Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En blomma i ökensanden

Latiksbergs byaskola i Vilhelmina kommun har elva elever.

Nu ska den läggas ner och det är den sista byaskolan i Stöttingfjällområdet i Lappland, ungefär lika stort som Sörmland, idag en skugga av sitt forna jag. Byarna, de försvinner en efter en, är nu helt utan basservice. Här bodde under 1940-talet närmare tretusen personer. Idag är det cirka 400 kvar. Här fanns minst ett tiotal skolor, och lika många affärer. Idag - ingenting.

Hur blev det för eleverna? Blev de bussade miltals tur och retur till och från till en annan byskola i en större ort eller packar föräldrarna ihop sina pinaler och drar vidare med familjen? Sånt får man räkna med, hörs från politiskt håll.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke fördelar kulturellt godis över landet på ST:s kultursida den 15/12, 359 miljoner ska portioneras ut med början 2016, en investering i hela vårt samhälle, för oss alla, enligt ministern.

De 400 i Stöttingfjällområdet ser fram emot sin bit av kakan, vad det nu blir, förutsatt att "för oss alla" också är för dem i Norrlands inland. Det kan ha sina sidor att vara kulturspridare i vidsträckta områden med ett fåtal invånare, där de äldre blivit kvar innan krämporna tagit över och stunden är inne för flytt till ett äldrehem långt från hemorten, medan de yngre söker sig till bygder där jobb och möjligheter finns.

Biografer i glesbygden finns med i Alice Bah Kuhnkes kultursatsning. Hur det är tänkt att genomföras kommer senare. En tanke som slagit mig är Latiksbergs nedlagda byaskola, ett stabilt gammalt hus med goda utrymmen för en mindre byabio. När jag tänker ett snäpp längre ser jag en träffpunkt för studiecirklar, teater och annat, bara det kreativa och brist på människor sätter gränser, det ena gör det andra som dominobrickor i rörelse.

Jodå, jag gillar bio, jag unnar alla en biograf inte allt för långt bort även de som bor som mest isolerat, den nedlagda skolan får nytt liv som vi inte kan säga vad det leder till. Kultur betyder odling, något kan börja gro om också jordmånen inte är den bästa.

Av ingenting kan bli någonting att bevattna för växande i de kargaste trakter. Det finns blommor som växer i ökensanden.