Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En bra låt kan lika gärna vara en klubbhit”

/
  • Sundsvallsdebut. Edith Backlund har fått se sin publik växa stadigt under de senaste åren. ”Förut bad man ju alla sina kompisar komma när man skulle spela. Nu kommer folk ändå och det är fler som kommer fram efteråt och jag får mer brev och mejl” berättar hon. I kväll gör hon Sundsvallsdebut med en spelning på Våningen.Foto: Jonny von Wallström

Tack vare hitsingeln ”True Believer” har Edith Backlund fått se sin publik växa under året.
I kväll spelar hon i Sundsvall för första gången.
– Det blir alltid ösigare live än på skiva, säger hon till Dagbladet.

Annons

Edith Backlund föddes i Umeå för 26 år sedan.

Hennes pappa var då ny- utexaminerad läkare och snart styrde familjen flyttlasset söderut – dit jobben fanns.

 

Hon berättar att familjen flyttade runt så mycket när hon var liten att hon till slut inte tyckte det var lönt att hitta nya kompisar.

– Jag har bott i allt från storstäder till små skärgårdsöar, pappa var faktiskt skärgårdsdoktor under en period. Att vi flyttade så mycket gjorde att jag började ty mig till mig själv väldigt mycket och det var då jag började med musik, berättar Edith Backlund.

Inspirerad av countryartister, gärna med starka vänstersympatier, skrev hon under tonåren sina första låtar.

 

– Jag lyssnade mycket på Ryan Adams, Emmylou Harris, Steve Earle och Daniel Lanois när jag började skriva låtar. Då, när jag var 16–17 år, hade jag också en sådan fas när jag tyckte att varje låttext skulle störta makten så det blev väldigt politiskt när jag skrev.

Under de tio år som gått sedan dess har mycket hänt.

Edith Backlund har gett ut två skivor, den senaste ”Death By Honey” kom tidigare i år, fått en stor hit i ”True Believer” och hon tycker inte längre att en bra låt nödvändigtvis är en låt som vill förändra världen.

– Nu har jag blivit äldre och vidgat mitt synfält och tycker att en bra låt lika gärna kan vara en klubbhit med bara två ord text som får tusen männi-skor att hoppa i takt, som får dem att känna något utöver det vanliga.

 

När Dagbladet pratar med henne är hon precis hemkommen från en turné i Italien. En upplevelse hon har svårt att beskriva i ord.

– Det var helt otroligt. Det som skiljde den italienska publiken från den svenska är att folk där verkligen hade kollat upp musiken innan, varit inne på min Myspace och lyssnat på låtarna. Det var en tacksam publik jämfört med i Stockholm där alla står med armarna i kors.

I Italien spelade Edith Backlund solo men när hon i kväll kommer till Sundsvall för att spela på Våningen har hon med sig sitt kompband.

– När vi spelar live låter allt mer än vad det gör på skiva, alla ger mer och det är snabbare och ösigare.

Edith Backlund om samarbetet med Pär Wiksten

Annons