Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En bragd att GIF håller sig kvar i eliten – det borde även kommunen inse

Det har varit många insändare under senhösten om GIF Sundsvall. I stort sett har det bara varit klagomål. Det har rört spelet, tränaren, sportchefen och ordföranden. För egen del är jag själaglad att GIF finns, jag fick intresset genetiskt, tror jag, och fick börja följa med farsan kring 1963–64. Jag anser tvärtemot klagokören att det är en form av bragd att med små resurser hålla kvar föreningen i Allsvenskan och Superettan i mer än 25 år på raken. Att vi får ännu en allsvensk säsong 2018 är väldigt glädjande och något att se fram emot.

För Plus-kunder: Silly Season-special – här samlar vi allt kring GIF Sundsvalls lagbygge

Det jag funderar över är hur kommunen egentligen ser på GIF Sundsvall som företeelse? I reda pengar, vad genererar föreningen tillbaka till staden i form av näringsintäkter till stadens företag, skatteintäkter, reklamvärde med mera? Det finns ingen annan aktivitet som ens tillnärmelsevis ger Sundsvall samma mediala uppmärksamhet. Vad betyder ungdomsverksamheten och integrationsarbetet för staden? Om kommunen inte har gjort denna beräkning är det på sin plats att göra och redovisa den. Vill man inte själv av något skäl kanske någon begåvad ekonomistudent på Mittuniversitetet kan ägna sin c-uppsats åt ämnet.

Min poäng är att alla dessa plusfaktorer genererar mycket både ekonomiskt och goodwillmässigt för Sundsvall men att den aspekten drunknar i ett allmänt klagande. Så kom igen kommunen, hur ser ni på detta?

För Plus-kunder: GIF-ordföranden om miljonavtalet som klubben kan tappa: "Det är väldigt tungt"

Att ekonomin skall hållas i balans är inget tvistemål. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det var det ändrade regelverket kring externt ägande av spelare (det vill säga Norrlandsinvests upphörande) som sänkt föreningen till ett existensminimum.

Sett till uppräknade plusfaktorer ovan anser jag att kommunen bör vara med betydligt mer i att stärka sitt viktigaste varumärke. Jobba tillsammans med GIF i stället för vid sidan av. Om någon vågar så googla på Ö-viks kommun och Modo Hockey.

Olle (”Valium”)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Idrottsklubbarna får väl fixa fram pengarna själva

Stundtals bländande spel – men det görs ju för lite mål!

Ta ner Foppas tvångströja och gör det enkelt att vara Giffare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel