Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En budget där Västernorrlands unga är vinnare

I september presenterade den S-ledda regeringen sin sista statsbudget för mandatperioden. Det är en jämlikhetsbudget som innehåller stora satsningar på Sveriges unga och studenter. Många av reformerna har SSU drivit länge och kommer göra stor skillnad för unga i Västernorrland. Här lyfter vi de fem bästa jämlikhetsreformerna för unga i höstbudgeten:

■■ Följ ST Debatt på Facebook

1. Höjt studiebidrag

Nu höjs äntligen studiebidraget för gymnasieelever med 200 kronor per månad och för högskolestudenter med 300 kronor per månad. Detta innebär att alla unga och studenter i Västernorrland kommer få en ökad ekonomisk trygghet oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken.

2. Billigare tandvård

För oss i SSU är tänderna en del av kroppen och därför också en del av vår allmänna välfärd. Därför är vi glada att tandvårdsbidraget nu höjs till hela 600 kronor för alla unga från 23 till 29 år i Västernorrland. Precis som det inte ska göra ont i våra tänder ska det inte heller göra ont i plånboken att gå till tandläkaren.

3. Avgiftsfri kollektivtrafik

Att ta bussen till fotbollsträningen eller till badet på sommaren ska inte vara en klassfråga. Regeringen satsar därför 350 miljoner kronor per år för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar i Västernorrland under sommarloven. Det är ett viktigt steg på vägen mot en avgiftsfri kollektivtrafik för alla.

4. Satsningar för att förebygga psykisk ohälsa

Allt fler av oss unga lider av psykisk ohälsa. Därför är det positivt att regeringen tar det på allvar och satsar 600 miljoner kronor till psykiatrin och 250 miljoner till den sociala barn- och ungdomsvården. Det är viktiga steg för att stoppa den psykiska ohälsan bland unga.

5. Mer resurser till välfärden

Rätten till en bra skola eller sjukvård ska inte bero på vart man bor. Därför är det bra att regeringen nu utökar välfärdsmiljarderna så att kommuner och landsting får mer resurser för att utveckla välfärden. Det innebär att Västernorrlands län får 51 miljoner kronor under 2018 för att satsa på skolan och sjukvården.

Budgeten innehåller flera reformer som ökar jämlikheten för unga i vardagen. Tiden är förbi när framför allt rika män var de stora vinnarna på statsbudgeten, nu är vi unga i stället vinnarna. Ett borgerligt rikemansbygge för några få har bytts ut mot ett socialdemokratiskt samhällsbygge för alla.

Philip Botström (SSU)

Förbundsordförande

Welat Acar (SSU)

Distriktsordförande SSU Västernorrland

Läs även:

S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

Gunilla Molin (M): Viktigt för Sundsvall är viktigt för invånarna – det ska vi satsa på

L: 30 miljoner är inte en satsning på de äldre – det är oansvarigt i tider av underskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel