Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En budget för framtiden

Annons

Politiken måste blicka framåt. Alltid ligga ett steg före. I tider av budgetunderskott och förändringar inom vården måste vi samtidigt våga blicka framåt. Därför har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet, aviserat nationella satsningar inom vården som kommer även vårt län till del.

I regeringspropositionen för budget 2016 finns satsningar för avgiftsfri mammografi i hela landet. Det finns satsningar för avgiftsfria preventivmedel för unga upp till och med 20 år och satsningar på ungas psykiska ohälsa. Gränsen för avgiftsfri tandvård höjs successivt till 23 år, vilket ger fler bättre möjligheter till en god tandvård.

Satsningar på kvinnors hälsa med fokus på en jämlik hälsa, samt avgiftsfria besök i öppenvården för alla över 85 år är annat som regeringen satsar på och vårt landsting förbereder sig för. Ytterligare satsningar är fria glasögon och kostnadsfria läkemedel för barn. Så satsar en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med aktivt stöd av Vänsterpartiet.

Detta är viktiga satsningar som kommer oss västernorrlänningar till del och som inte ska glömmas bort i allt tal om landsting i kris och vård som drivs med stora underskott. Landsting runt om i landet har det generellt tufft, till största delen på grund av en framgångsrik medicinteknisk utveckling och högre kostnader för kvalificerad personal.

Den politiska majoriteten i Västernorrland satsar i landstingsbudgeten för 2016 på att, utöver de nationella satsningarna och förändringarna, gå vidare med den förändringsresa vi nu har inlett för att långsiktigt kunna vända landstingets ekonomi, förstärka landstingets kärnområden och höja dess kvalitet.

I och med den nystart av arbetet med landstingets ekonomi och det omtag i framtagandet av underlag till beslut, visar vi på vilja till förändring och beslutsamhet att driva processen så långt det är möjligt. Vi vill utveckla dialog och samverkan mellan länsverksamheterna. Vi vill skapa samordnings- och samverkansmöjligheter mellan och inom specialistsjukvården och primärvården. Vi vill bidra till ett effektivare resursutnyttjande och fortsätta det ständiga arbetet med att minska de onödiga vårdskadorna. Vi vill skapa en ledarskapskultur med tydligt samarbetsfokus och en god personalpolitik som ökar trivseln, de goda resultaten och minskar landstingets kostnader, utan generella besparingar.

Vi har en fantastisk tillgång i vår personal som, om den får vara frisk och nöjd, skapar ännu bättre vård för våra länsbor.

Slutligen, för första gången på mycket länge beslutar vi denna vecka om en rimlig budget, utifrån kostnadsläget, för länets sjukvård. Vi tar bort de så kallade obalanserna och kan nu mer effektivt och noggrant följa verksamheterna ekonomiskt på ett mycket bättre sätt. Det skapar förutsättningar för en bättre styrning.

Politiken måste våga blicka framåt och därför lägger vi den här budgeten till landstingsfullmäktigeS, en budget för framtiden.

Vår budget leder till långsiktigt bättre förutsättningar för patienter och personal. Vår budget för 2016 är första steget mot en ekonomi i balans över tid.

Erik Lövgren (S)

Lars-Gunnar Hultin (V)

Eva Andersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel