Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En debutant som pallar för trycket

De gjorde debut i världscupen för två veckor sedan.
Nu är det dags för SM-premiär för de nya startpallarna, som ska förnya simsporten.
På sikt kommer de som inte utnyttjar den nya möjligheten att tappa, säger Jörgen Edin, chefstränare i Sundsvalls Simsällskap.

Simning är en sport i ständig utveckling. Först var det dräkterna som kom i allt snabbare material.

Nu är det startpallarnas tur. Eriksdalsbadet i Stockholm, där kortbane-SM inleds i dag, är först i världen med den nya tillbyggnaden, som gör att simmare som använder sig av så kallad trackstart (där man skjuter ifrån med den bakre foten) får något att ta spjärn mot.

Egentligen är det en utveckling från hur simningen har utvecklats, där många gått från den klassiska grabstarten till trackstart. Man kan jämföra med höjdhoppet – när flopstilen kom var det inte så skönt att landa i en sandgrop, utan man lade dit en mjuk matta i stället, säger Edin.

Hans adepter har tränat starter på det nya sättet vid några tillfällen. Efter världscuptävlingen stannade laget kvar i Stockholm en vecka för att känna in pallarna. Och resultaten var bra.

Efter tre–fyra starter var många redan nere på samma tider som tidigare, så det finns utvecklingsmöjligheter. En–två tiondelar kan man nog kapa på de första tio meterna, det är mycket, säger Edin.

Cecila Rasmuson har använt sig av trackstart tidigare och såg bra ut. Även Andreas Edlund fick till det riktigt bra. Och Tor Sundin, som har en enorm explosivitet, men inte riktigt vågat trycka till tidigare kommer tjäna på det här, fortsätter han.

Men just vid de här tävlingarna tror han inte på några större resultatförbättringar.

Det blir först en period när folk måste lära sig. På internationell nivå lär det nog bli skillnad. Men det kommer att ta lång tid innan vi ser några stora förändringar på nationell nivå.

Pallarna är samma som användes vid OS i Peking, men då fanns inte den nya tillbyggnaden. Eftersom tillverkaren inte kunde garantera leverans till alla nationer godkändes den inte.

Nu kan däremot alla som vill köpa pallarna.

Eller – snarare de som har råd. En pall kostar runt 18 000 kronor, vilket innebär att priset för att byta ut alla pallar i Sporthallsbadet i Sundsvall skulle bli 146 000 kronor.

För Hanna (Westrin) och Cissi (Rasmuson) som har ambitionen att vara med internationellt måste vi försöka ha något att träna på här hemma. Antingen att vi köper in bara en pall eller att vi bygger något eget, säger Edin.

Jag hoppas att de ska stå här när det blir ett nytt bad. Det vore alldeles perfekt, säger Edin.