Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En engagerad föreningsmänniska har somnat in – minnesord över Jan-Erik Wadin.

Jan-Erik Wadin har avlidit i en ålder av 71 år.

Jan Erik Wadin föddes i Bergsjö 6 maj 1948 och flyttade som nyfödd till Sörfjärden, där familjen blev kvar i fem år. Från 1953 växte han upp på Djupegatan i Hudiksvall och gick sina första sex skolår på Östra skolan, därefter Läroverket. Efter ett år på gymnasiet valde han 1965 att avbryta sina studier och hade under de kommande åren ett antal ströjobb, bland annat som sjöman 1967 med resor till Frankrike, Portugal, Spanien, Marocko och Lettland. Han gjorde värnplikten som gruppchef och korpral på I 21 i Sollefteå 1968–1969, innan han återgick till gymnasiestudierna igen.

Som så många andra i sin generation valde han att i slutet av 1960-talet engagera sig i Vietnamrörelsen. Han var medgrundare till både riksorganisationen De förenade FNL-grupperna och Vänsterns Ungdomsförbund 1967. Han var mycket drivande i Hudiksvalls FNL-grupp under åren som följde och har på senare tid påstått att han var Vietnamrörelsens främste insamlare i Gävleborgs län. 1976–1978 var han politiskt aktiv som heltidsyrke, när han var anställd som ombudsman för Vänsterpartiets länsdistrikt i Gävleborg. Under 1970-talet genomförde han flera resor till ovanliga resmål som Albanien och Somalia, där han träffade dåvarande presidenten Siad Barre, samt till Portugal i samband med nejlikerevolutionen som störtade Salazar-diktaturen.

Under 1970-talet studerade han ett år juridik på Stockholms universitet och 1979–1980 bibliotekshögskolan i Borås. Han hade några kortare anställningar som bibliotekarie i Stockholmstrakten innan han blev kulturchef i Älvkarleby kommun 1982–1984 och därefter kultur- och fritidschef i Nordanstigs kommun 1985–1995. Under denna tid, 1988, föddes sonen Kalle. 1995 valde han att byta yrkesbana och fungerade som Nordanstigs kommunarkivarie fram till sin pension sommaren 2014.

Under hela livet var han en drivande föreningsmänniska. Han var medgrundare till Stig Dagermansällskapet, Arthur Engberg-sällskapet och Nordanstigs Bygd- och Släktband. Han har i dessa organisationer fungerat som kassör, sekreterare och styrelseledamot samt kassör i sin bostadsrättsförening Gamla Lasarettet i Hudiksvall. När det gäller rent politiska uppdrag har han suttit som ledamot i Hudiksvalls kommunfullmäktige och olika kommunala nämnder under 1970-talet samt flera vändor som nämndeman. Hans allra sista politiska uppdrag var som ledamot i styrelsen för Länsmuséet Gävleborg mandatperioden 2002–2006.

Kalle Wadin Wesslén