Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En engagerad lärare har somnat in – minnesord över Sten Olof Nilsson

Sten Olof Nilsson, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 93 år.

Han efterlämnar barnen Ing-Marie, Mats och Torulf med familjer, vännen Astrid samt övrig släkt och vänner.

Sten Olof föddes 1926 i Resele socken i Ångermanland och familjen hade jord- och skogsbruk. Där grundlades hans intresse för natur och friluftsliv, vilket senare kom till uttryck i hans dikter som bland annat publicerades i antologin Norrlandslyriker.

Sten Olof utbildade sig till folkskollärare och var skolan trogen fram till pensionen. Efter arbete i Tornedalen och Vilhelmina kom han till Sundsvall med hustrun Ingegerd 1956. Familjen utökades snabbt med barnen Ing-Marie, Mats Olof och Torulf och så småningom sex barnbarn.

Sten Olof har alltid engagerat sig i bildning, utbildning, skrivande och mänskligt växande. Svenska och historia var hans ämnen, även om han tidigt blev skolledare. Den kommunala vuxenutbildningen i Sundsvall, som han var med och startade 1968, blev hans skötebarn där många Sundsvallsbor fått en andra chans. När Komvux blev en egen enhet 1976 blev Sten Olof dess rektor fram till sin pensionering.

Även på fritiden engagerade sig Sten Olof i kultur och skrivande. Han startade Sundsvalls litterära sällskap och blev också föreningens första ordförande. Andra föreningar som han engagerade sig i var Cykelfrämjandet och Hälsofrämjandet.

Som ledare på skrivarkurser har Sten Olof bidragit till nya skribenter och författare i Sundvall. Det var därför naturligt att även han själv skrev om sitt liv för barn och barnbarn. Boken trycktes upp i samband med hans 85-årsdag och fick namnet ”En plöjboys memoarer” med hänsyftning till när han i ungdomen hjälpte grannarna att plöja.

Sten Olof var en engagerad person med många kontakter och vänner. Ända upp i hög ålder fortsatte han att intressera sig för kultur, människors förutsättningar och utvecklingen i samhället. Han är sörjd och saknad av oss och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Barnen Ing-Marie, Mats och Torulf Nilsson