Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En engagerad medlem i Finlandssvenska föreningen har avlidit – minnesord över Frida Klovus

Vår mångåriga styrelseledamot och före detta kassör, Frida Klovus, har avlidit i en ålder av 76 år.

Frida var född och uppvuxen i Lappfjärd, en till största delen svensktalande kommun i Syd-Österbotten i Finland.

År 1959 sökte och klarade Frida inträdesprovet till den 3-åriga yrkesutbildningen för ateljésömmerskor vid Österbottens Central Yrkesskola i Vasa.

Trots den gedigna yrkesutbildningen, var det inte lätt att finna ett passande jobb i eller omkring hemortskommunen. Som så många andra landsmän flyttade även Frida i mitten av 1960-talet till Sverige för att söka jobb och inkomst att leva på.

Eskilstunatrakten blev första nya hemorten i flera år innan Frida flyttade norrut till Sundvall/Timrå i mitten av 1970-talet. Vid den här tiden hade hon också genomgått en kurs i svetsteknik när hon erhöll anställning hos verkstadsföretaget Birsta Teknik. Hon blev ansvarig för verktygsförrådet med tillhörande kringsysslor. Frida, en utåtriktad och stridbar kvinna med åsikter, var också då aktiv i verkstadsklubben Metall tillsammans med sina manliga yrkesmän.

Frida visade tidigt intresse för föreningsliv och under andra hälften av 1970-talet blev hon medlem i vår nybildade ”intresseförening” Föreningen Finlandssvenskar i Medelpad.

Under de efterföljande åren var Frida den ”ständigt invalda” styrelseledamoten i föreningens. Flera år kring 2000-talet, åtog hon sig uppdraget att vara föreningens kassör.

Vi som idag finns kvar i föreningen minns hennes mångsidiga arbetsinsatser i föreningen och hennes genuina intresse för textil & vävning och andra hantverk.  

Nämner några exempel som speglar Fridas drivkraft att hylla och värna om äldre fina kulturella traditioner.

Hon, och även en handfull andra kvinnor genom åren i föreningen, finklädde sig ofta i sin hembygds folkdräkt när vi samlades till våra traditionella julfester. I Fridas fall var det dessutom så att hon egenhändigt klippt, sytt och broderat varenda del i sin folkdräkt.

Hon lärde ut och höll i aktiviteten ”hemstöpta stearinljus,” under flertal år från 1985.

Hon lärde ut och vi gjorde tillsammans hela hantverkskedjan från björkstam till flätad näverkorg.  Aktiviteten började sommaren 1987 inom en mindre grupp (syjuntan och deras män) med att vi fällde

några lämpliga björkar i slänten mot Ljustorps ån vid Fridas sommartorp.

Under -80 och -90 talet var Frida den givna deltagaren vid föreningens nybörjar- och fortsättningskurser i dans som leddes av vår proffsiga folkdansare Per. På schemat fanns bland annat vals, schottis, hambo, snoa och pariser-polka i turer.

I trerumslägenheten i Timrå var vävstolen ofta ”riggad med” något pågående väv-projekt.

Frida var under många år parallellt också medlem i Finska Föreningen samt i Föreningen Norden. 

Återgår till hur Fridas yrkesliv påverkades av förändringarna 1984 och framåt.

Industriägargruppen, som då ägde verkstadsföretaget Birsta Teknik, köpte Stålhanteringsteknik avdelningen från Sunds Defibrator. Berörd teknikpersonal och ritningsarkivet flyttar ut till Birsta.

Firmanamnet ändrades till: Sund // Birsta. Verksamheten utvecklades gynnsamt de efterföljande åren. Men ekonomiska påfrestningar under år 1992 skapar likviditetsproblem inom Industriägargruppen. Bankens råd blev: ”Sälj ut” hela Sund Birsta´s stålhanteringsteknik o marknadsavdelning till den storföretagsgrupp inom stålbranschen som då hade visat sitt köpintresse. Uppdelningen och försäljningen genomföres.

Verkstadsdelen med kontor och produktionspersonal blev kvar i Birsta med Industrigruppen som ägare en kortare tid innan man säljs vidare till en ny ägare som då ändrar till sitt firmanamn.

Stålhanteringsteknikdelen av Sund Birsta flyttar år 1993 med hela sin dåvarande personal till nya större kontorslokaler på Heffnersvägen i Sundsvall. Företaget Sund Birsta AB registreras som ett fristående dotterbolag till sin nya ägare.

Frida som då redan blivit involverad i stålteknikgöromålen ingår i ”flyttruppen”.

Hon började jobba i nya ritningsarkivet med ritningskopiering, manual- och kunddokument och sammanställning som ansvarsområde. Utvecklingen på dataområdet ställde krav på alla oss 40- och 50-talister som var i behov av kurser i användning av olika Windows-program, vilket företaget också välvilligt anordnade.

Vill även här berätta en kuriosa händelse från -97 och -98 där Frida i hög grad medverkade och skapade ett synligt avtryck. Företagets fritidsklubb anmäler vårt tolvmannalag plus en taktslagare till Drakbåts-rodden i augusti på Selångersån.  Första året väljer vi att gestalta ”Jesus och hans 12 lärjungar”, året därefter valde vi passande att gestalta ”Stålmannen” (13 st. likadana).

Då träder ateljesömmerskan Frida fram och tar hand om design och framtagning av lagets klädutstyrsel, med sponsring av företaget givetvis. Vi vann inte rodd-tävlingarna men fick pris för temat och kläderna. Inramade förstoringar av färgfoton pryder fortfarande väggarna i entre´ och fikarum på arbetsplatsen.

Frida erhöll förtjänstfullt minnesgåva & uppvaktning från företaget för 25 år i tjänst.

Under den här senare delen av yrkeslivet blev hon en ganska berest och företagsam dam som rest ensam utomlands många gånger för att besöka sin dotter som då bodde i Chile med sin familj.

Frida jobbade engagerat kvar i det växande företaget ända fram till pensioneringen.   

En tid efter pensioneringen blev Frida tillfrågad och tackade ja att medverka

i ett reportage i SVT, som handlade om ”Folket som flyttade till Sverige”.

Frida med sitt öppna utåtriktade sätt klarade även denna uppgift med bravur.

 Det är med ljust minne vi minns Frida Klovus.

Vid sin bortgång efterlämnar Frida närmast sin dotter Tua-Sophia

och barnbarnen Felix, Anton och Elna.

                       Föreningen Finlandssvenskar i Medelpad

                       genom nuvarande kassören Bertel Engman