Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En engagerad socialdemokrat har somnat in – minnesord över Arne Rönmark

Arne Rönmark från Sundsvall har avlidit i en ålder av 90 år.

Arne föddes 1929, tio minuter efter sin tvillingbror Erik. Arne var noga med att påpeka att han var yngre än Erik. De växte upp i Haga tillsammans med sina föräldrar Linus och Linnéa och två äldre systrar. Att spela fotboll var en populär aktivitet bland grabbarna. Små hyss bestod i att lägga en spik på spårvagnsrälsen som sedan plattades till när spårvagnen passerat. Bad i Petersvik var en självklarhet på sommaren. När det var dags att börja skolan blev det småskola i Malmtorgsskolan och sedan folkskola i Skönsbergs skola. Pappa gick bara sex år i skolan innan det var dags att börja jobba. Springpojksjobbet blev som för många andra inkörsporten till yrkeslivet. Efter några år gick Arne i sin pappa Linus fotspår och lärde sig till typograf. Han började på dåvarande Boktryckeriaktiebolaget, en firma han blev trogen hela sitt yrkesliv. Naturligtvis med avbrott för militärtjänstgöring som för hans del var förlagd till I 21 i Sollefteå.

Pappas politiska intresse väcktes tidigt och i tonåren blev han medlem i SSU. Senare fick han kommunala uppdrag bland annat som ledamot i idrottsnämnden och fritidsnämnden i dåvarande Sköns köping. På den tiden fick förtroendevalda delta i det praktiska arbetet. Jag kommer ihåg att pappa var med och arbetade på ett elljusspår vid Baldershov, och när han deltog i arbetet med att spola is på bandyplanen. Ett annat minne som jag har, är när jag fick följa med på invigningen av Gärdehallen. Jag fick se mina idoler i Tre Konor spela mot ett ryskt klubblag. På 70-talet var pappa ledamot av kommunfullmäktige i Sundsvall och bland annat vara med om kommunsammanslagningen 1974. Han var också med i skolstyrelsen.

1954 gifte han sig med Ingrid, en Alnöflicka som han lockade över till fastlandet. De kom att hålla ihop i dryga 65 år. Några år efter giftermålet byggde de ett hus i Haga, ett bygge som pappa var mycket delaktig i. Året efter inflyttningen föddes jag.

Pappa var fackligt aktiv först i Svenska Typografförbundet och från 1973 i Grafiska Fackförbundet. Han var mångårig ordförande i förbundets Sundsvallsavdelning. Genom sitt fackliga arbete fick han många vänner runt om i landet som han tillsammans med mamma ofta besökte efter pensioneringen. Som pensionär gjorde han också en hel del resor både inom och utom landet.

Min far var delaktig i att ta fram tre böcker om Skönsbergs historia. Ett kärt samtalsämne var att tala om hur det var på Skönsberg på den tid det begav sig. Han hade ett stort idrottsintresse och följde GIF Sundsvalls och Timrå IK:s öden. Det var de självklara favoriterna, då Heffners Ortvikens IF inte hade några lag.

Pappa var trots sin korta skolgång duktig på att skriva. Om han läste en text som innehöll ett stavfel så hördes alltid ett grymtande. Han var en flitig tidningsläsare och favorittidningen var Dagbladet, en tidning som han saknade mycket när den lades ner. Pappa tyckte om att röra på sig och gick gärna en promenad varje dag. Ofta gjorde vi sällskap på de rundor som med tiden blev kortare allt eftersom krafterna avtog. Det är med stor tacksamhet jag har haft förmånen att vara nära honom hela livet och att vi kunnat dela så många fina stunder tillsammans.

Sonen Leif