Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En engagerad socialdemokrat har somnat in – minnesord över Enn Kokk

Enn Kokk, Uppsala, har avlidit i en ålder av 82 år.

Han efterlämnar hustrun Birgitta Dahl och barnen Anna, Kerstin och Matti med familjer.

Enn kom med sin familj som flykting från Estland till Sverige och Juniskär 1944. Där väcktes tidigt han intresse för samhälle och politik, och han påbörjade sina studier vid Sundsvalls läroverk för att sedan går vidare och läsa statskunskap och sociologi vid Uppsala universitet. Han blev tidigt ordförande i studentföreningen Laboremus och redaktör för tidningen Libertas.

Enn anställdes 1968 på Socialdemokraternas partiexpedition på Sveavägen i Stockholm, där han bland annat under många år ansvarade för verkställande utskottets protokoll. Han var chefredaktör för Aktuellt i Politiken, samt under cirka 30 år huvudsekreterare i programkommissionen. Han har också skrivit flera böcker om politik.

Han hade ett stort musikintresse och kommenterade regelbundet Melodikrysset på sin blogg. Han hade särskilt stora kunskaper om politisk musik och en av de finaste samlingarna av politiska visor som finns.

Hans politiska ståndpunkter var alltid uppfriskande och han hade stor integritet. Han var politiskt vetgirig och radikal in i det sista.

Vi är många som kommer att sakna Enns kluriga och kloka analyser och kommentarer om politiken. Det är en tröst att Enns blogg finns kvar, där vi kan hämta kunskap och minnas honom.

Socialdemokratin har förlorat en stor ideolog och mycket klok, engagerad och varm partikamrat. Vi är djupt tacksamma för allt Enn gjort för vårt parti och den svenska arbetarrörelsen.

Marlene Burwick, ordförande för Socialdemokraterna i Uppsala, Tone Tingsgård, Annika Lindh, Anita Berger, Gustaf Lantz och Peter Gustavsson, tidigare ordförande