Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En film om en perfekt film

Förra sommaren bestämde sig de tre vännerna Patrik Witkowsky, Joel Lundberg och Daniel Brännström att i år var året deras långfilmsdebut skulle ske.
Sagt och gjort.
I veckan filmas "En perfekt film" på Hedbergska skola.

Annons

"Tystnad i lokalen". "Ljud rullar". "Kamera rullar". Mitt i bland ballonger, konfetti och annan rekvisita som förmodas ska skapa en gymnasiefest i 1980-talets Sverige står manusförfattaren och regissören Patrik Witkowsky och iakttar när skådespelarensemblen kör i genom en scen. Det blir en film om en film.

– Det handlar om en regissör, en perfektionist. Han vill göra en 80-tals high schoolfilm och i sin mani att lyckas förvandlar han hela produktionen till någon form av sekt, säger Patrik.

De tre Alnökillarna har länge haft ett stort filmintresse, och genom hjälp från Scenkonstbolaget och Folkuniversitetet får de i sommar möjligheten att spela in sin första långfilm. Alla har de olika roller i produktionen. Medan Patrik Witkowsky står för manus och regi, så sköter Joel Lundberg fotot och Daniel Brännström spelar karaktären "Tommy". De har länge fascinerats över eran 80-talet.

– Hela årtiondet är dåligt på ett skönt sätt. Det finns utrymme att vara kreativ, säger Patrik Witkowsky.

Lokalen passar filmen bra tror Daniel Brännström.

– Hedbergska är stort och pampigt och estetiken går perfekt med storyn, säger han.

Det tjugo man starka filmteamet jobbar under veckan större delen av dygnets vakna timmar för att slutföra filmen. Skådespelarstyrkan är en blandning av proffs, lokala förmågor och vänner till den initiativtagande trion. Förhoppningen är att få visa upp resultatet på duk och gärna på någon filmfestival. Men mest är projektet ett sätt att lära och en chans att nära ett intresse menar de.

– Ingen har någon större filmbakgrund, så vi får se vad det blir. Vi får gå tillbaka till att göra korta fotbollsfilmer på gräsmattan hemma på Alnö om det inte funkar, säger Joel Lundberg.

Även fast de tre kan enas om att filmen blir någon typ av mörk dramakomedi, så är "En perfekt film" svår att sätta i ett fack.

– Vi följer inga ramar. Filmningen är lite speciell med långa klipp och det blir som en krypande känsla över det hela. Vi försöker få ut bilderna som finns i Patriks huvud, säger Joel Lundberg.

Huruvida det blir fler filmer av och med de tre vännerna återstår att se. Just nu är de tacksamma över att få chansen att styra över en så pass stor produktion, och även fast de brinner för det de håller på med, så är det inte på liv eller död ännu.

– Folk i branschen säger att man måste ut och testa, och det är väl det vi gör här. Men det är en grym energi i hela projektet och vi är en skön grupp. Filmen får bli en biprodukt litegrann, säger Patrik Witkowsky.