Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En födelsedagsfest att minnas

Tonhallen: Nordiska Kammarorkestern 20 år

Dirigent: Alexander Hanson

Gäster: Alexander Ryback, Kersti Adams Ray, David & Fofo.

Vilken kväll! Nordiska Kammarorkesterns jubileumskonsert blev en dundersuccé och en verklig familjefest precis som utlovats i förhandsreklamen. Den närmare tusenhövdade publiken i alla åldrar jublade, applåderade, skrek, visslade och tycktes aldrig vilja gå hem. Men så blev de också bjudna på artisteri på hög nivå. Den karismatiske norska artisten Alexander Rybak, de urskickliga cirkusartisterna David och Fofo och sist men inte minst vår högst eminenta orkester under ledning av dirigenten Alexander Hansson som skickligt hanterade sin uppgift.

Konfrencier för kvällen var Kersti Adams Ray. Hon bidrog till feststämningen och presenterade programmet, som för kvällen saknades i tryckt version, rutinerat och chosefritt.

Hugo Alfvéns Svenskt festspel, försatte genast lyssnarna i jubileumsstämning. Ett härligt verk med pompa och ståt att inleda en festkväll med. Vad passade sedan bättre i "nobelpristider" att efter ursvensk musik fortsätta med ett urnorskt verk. Edvard Griegs Morgonstämning ur Per Gynt, gav en bild av soluppgången över den överdådigt sköna fjällvärlden, en kontrast av harmoni och lugn till den pampiga inledande musiken.

Cirkusartisterna David och Fofo bjöd under kvällen på ett artisteri i världsklass till publikens stora förtjusning. Först Fofo i svart med akrobatik i hängande rött tygstycke till den undersköna, långsamma satsen ur Mozarts Gran partita tolkad av orkesterns blåsare och kontrabas. Det var bara att luta sig tillbaka och njuta. David och Fofos Pingpongnummer och Trapetsnummer till egen inspelad bakgrundsmusik fick oss att hissna och lockade till skratt, rop och stormande applåder.

Kersti Adams Ray presenterade violinisten, sångaren och kompositören Alexander Rybak och han mottogs med ovationer. Med humoristiskt småprat presenterade han sina egna verk och började med Europé skies och nu blev nya tongångar.

Fart och fläkt med orkestern förstärkt av klaviatur, bas och batteri med egna medlemmar vid instrumenten. Vid pianot satt Patrik Källström som förtjänstfullt arrangerat Alexander Rybak musik för kammarorkestern. Rybak inledde med folkmusikinspirerad och medryckande musik, Europé skies, och han spelade fiol och sjöng så det gick rakt in i lyssnandes hjärtan. Han återkom med First Kiss, Abandoned och självklart med sin melodifestivalvinnande Fairytale, allt till publikens stora förtjusning.

De gästande artisternas storhet förtog inte Nordiska Kammarorkesterns glans. Jubilaren gav oss många sköna musikupplevelser. Jaques Iberts Hommage á Mozart med pizzicaton och toner som lätt och luftigt och virvlade likt höstlöv i brittsommarsol och så småningom övergick till mera höstliga vindar, vidare musik av Haydn, Dvorak, Vivaldi, Sibelius och Strauss. Solister i Vivaldis Konsert för två trumpeter var Marcus Petersson och Leif Lindvall som spelade på piccolatrumpeter. Ännu ett bevis på orkestermedlemmarnas skicklighet.

Orkestern spelade fem satser ur Tema med variationer av islänningen Jon Leifs. Varierat och underhållande med en långsam inledning av 2:a violiner och cellon. Verket bjöd bland annat på en marsch i tredje variationen, stolta pukor i fjärde och sköna stråkar i femte.

En höjdpunkt var Jean Sibelius´ Impromptu för stråkar. Musik som smeker, utsökta nyanseringar, smygande crescendon och varierat tempi vittnade om komponistens kärlek till violinen.

Johann Strauss, Ouvertyren till Läderlappen, blev kronan på kvällens verk . Med friskhet och spelglädje klingade musiken härligt. Publikens ovationer ville aldrig ta slut och alla sjöng mer än gärna med i extranumret Edward Elgars Pomp and Circumstance.

Ja, det var en riktig födelsedagsfest! Gratulanterna var många och bland dem Kultur och Fritids ordförande Kim Ottosson som framförde kommunens lyckönskningar.