Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En förkroppsligad orgie i galenskap

The Dark Knight

Med Batman Begins återförde britten Christopher Nolan en på film stendöd seriefigur till biograferna genom att ta sitt material på allvar och skippa alla distanserande barnsligheter. I The Dark Knight går han ytterligare några steg längre än i föregångaren. Det här är nog den hårdaste, mörkaste och mest kompromisslösa filmen om en maskerad brottsbekämpare någonsin.

Utgångspunkten i The Dark Knight är ett Gotham i upplösning. Maffian styr staden, brottsstatistiken är katastrofal, liksom korruptionen. Samtidigt dyker Jokern upp och gör livet surt för både den organiserade brottsligheten och lagens långa arm. Batman bistår outtröttligt sin vän polischefen Jim Gordon i kampen mot buset utan att veta att han är den slutliga måltavlan för den helgalne clownen.

Runt dessa actionladdade och muskulösa händelseförlopp har Nolan vävt ett nät av psykologiska och känslomässiga bakgrundsförklaringar som tydliggör och motiverar karaktärernas handlingar.

Christian Bale framstår alltmer som den idealiske Batman. Fast det är Heath Ledgers Jokerntolkning utan skyddsnät som naglar sig fast. Vi talar om en förkroppsligad orgie i galenskap här som är lika oberäknelig och samvetslös som grym och uppsluppen med ett ständigt vanställt leende på läpparna.