Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fundering angående våra asylsökandes anpassning och sysselsättning

Annons

Jag undrar varför man inte låter de asylsökande själva sköta om allt vardagsarbete, som de säkert är vana vid att utföra, och som de flesta svenskar sköter själva. Jag menar att de borde, med hjälp av en ansvarig anställd, kan sköta matlagning, städning av egna rum och gemensamma utrymmen, gräsklippning, städning utomhus, snöskottning etcetera. En ansvarig kan ju tillsammans med boende göra matsedel och se till att råvaror med mera köps hem samt fördela arbetet. Då kan de ju laga den mat de är vana att äta samt också lära sig att laga svenska maträtter.

De som kan engelska skulle också kunna turas om att följa med barnen till dagis, förskola och skola för att underlätta, när det gäller språket – för både barnen och personalen.

Man läser ju om att de inte mår bra av att inte ha något att göra, utan bara sitter i sina rum och väntar på att få gå till matsalen och äta. Detta skulle ju ge dem viss sysselsättning, spara pengar för socialtjänst, skola samt inte minst ge dem en stor möjlighet att komma in i samhället och på ett naturligt sätt börja lära sig svenska, lära känna svenskar och få förståelse för hur det fungerar här.

Jag tror och hoppas att många skulle känna sig till freds med att själva kunna bidra till att det ska fungera så bra som möjligt och att kostnaderna kan hållas nere.

Är det vår svenska byråkrati eller fackföreningarna som gör att detta inte är möjligt eller var beror det på? Hoppas på svar från någon ansvarig.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Fundersam Timråbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel