Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gammaldags jul i systrarnas torp

Systrarna Maria Malm och Anna Eriksson har ett gemensamt intresse för att renovera och bestämde sig för att tillsammans förverkliga drömmen om ett torp på landet.
20 minuter från stan hittade de 1800-talshuset – då helt omgjort i 60-talsstil – som de sakta men säkert återställer till sin ursprungsform.

Huset i Vivsta, Matfors, är byggt 1854. De senaste ägarna var två systrar, som bodde på olika plan i varsin lägenhet.

– Det kändes helt rätt att ett par andra systrar skulle ta över, säger Maria Malm och Anna Eriksson.

Efter att ha sett husannonsen på Hemnet åkte de ut på egen hand och tittade på gården. En avgörande stund var när de satte sig på trappan och kände hur lugnet infann sig.

– Det blir så extremt mörkt och tyst här på kvällarna och det är en sådan skön kontrast till stan, säger Maria.

– Det var bara "det här måste vi ha", säger Anna.

Systrarna bor i Sundsvall men är uppväxta i Matfors. Dessutom bor större delen av släkten på pappans sida permanent eller sommartid kring Marmen.

– En del släktingar tyckte att vi var lite tokiga som ville köpa ett hus med så stora renoveringsbehov. Men vi har alltid varit intresserade av byggnadsvård och tyckte inte att det var en nackdel. Tvärtom kändes det kul att få göra allt från grunden och sätta sin egen prägel på det, säger Anna.

När arbetet påbörjades för 1,5 år sedan var det genomgående plastgolv och alla fönster var utbytta till perspektivfönster. Dörrarna var täckta med skivor i tidsenlig stil. Föräldralediga med varsin ettåring passade systrarna på att vara korta stunder i torpet när barnen skulle sova. Det första projektet var renovering av nedervåningen på runt 50 kvadrat.

– Vi har anlitat snickarhjälp till fönster, badrum och sådant. Men mycket av det andra har vi med hjälp av våra familjer gjort själva, som tak, målning och tapetsering. Det värsta var nog att riva väggen i köket så att timmerväggen skulle komma fram. Det ramlade ut både råttskit, tidningsurklipp, mossa och gamla brev, säger Anna.

Hon och Maria har konsekvent använt traditionella arbetssätt för att hitta tillbaka till den ursprungliga stilen. Bland annat är väggarna i köket stänkmålade och alla golv slipade och linoljesåpade. Golv- och taklister är från ett av Ljustorps äldsta hus, som skulle rivas. Även samtliga fönster är från gamla hus, bland annat i Indal och Långsele, och har fyndats via Blocket.

– Fönstren ska man aldrig tumma på. De är husets ögon, säger Maria bestämt.

Hon berättar att Gysinges hemsida, med experttips om byggnadsvård, har varit något av en bibel under renoveringen.

– Vi har läst på mycket, både på internet och i böcker. Man lär sig snabbt när man är intresserad och tycker det är roligt, tillägger Anna.

Systrarna tror också att deras uppväxt i gamla hus kan spela in. Redan som unga hjälpte de sina föräldrar att förverkliga visioner i barndomshemmet.

– Vi har alltid varit med och renoverat hemma och fått ganska fria händer att tapetsera och måla. Något jag gillar med torpet är att det är så tillåtande. Eftersom det inte är något permanent boende gör det inte något om det blir fel utan vi kan testa oss fram. Vi behöver heller inte bo här under renoveringen utan kan åka härifrån när vi vill. Det är skönt, säger Anna.

När hon fyllde 30 i somras var torpet tillräckligt inrett för att bjuda in till en kombinerad födelsedagsfest och inflyttningsfest. Stilmässigt har systrarna valt en mix av gamla och nya möbler. Fårskinn, filtar och stora, fluffiga kuddar gör torpet inbjudande och hemtrevligt.

– Till en början inredde vi enbart med gamla möbler, men då blev det lite museum över det hela. Så vi blandade upp det med nya möbler för att få en lite mer modern stil som känns mer "vi", säger Maria.

Bordet är dukat till middag och den kreativa duon har symaskinen redo för att dela med dig av några pysseltips. Med levande ljus och en doft av glögg och lussebullar infinner sig julstämningen på nolltid.

Även julpyntet går i gammaldags stil och det är en blandning av fynd och sådant som systararna har gjort själva.

– Lådan med julgranspynt hittade vi i samma gamla hus som vi hämtade listerna från, berättar Maria.

Till en början var huset tänkt enbart som ett sommartorp, men nu är målet att man ska kunna vistas här längre perioder året runt.

– Vi har fortfarande en del elarbeten kvar, och så måste vi sätta in innerfönster och element, men sedan kommer vi att kunna vara här när vi vill. Just nu är det för kallt för att sova över, säger Maria.

Till sommaren ska det bli ett till sovrum uppe så att båda familjerna med sammanlagt fem barn får plats. Systrarna har också en dröm om att rusta upp bagarstugan på gården.

– Vi brukar hyra bagarstugan i Indal för att baka tunnbröd. Tänk om man kunde ha sin egen bagarstuga att baka i, säger Maria längtansfullt.

Idéerna är många och gällande det mesta är systrarna rörande överens. Något som underlättar i det stundtals tuffa arbetet.

– Det blir aldrig några bråk för vi känner varandra så väl och har så lika tankar om hur det ska vara, säger Maria.