Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Grenfell Tower-katastrof får inte ske i Sverige – alla höga byggnader borde inventeras

Efter branden i Grenfell Tower, då 71 personer miste livet, har ett omfattande program genomförts i England för att identifiera farliga fasadkonstruktioner. Hela 300 fall har påträffats och arbeten har påbörjats för att byta ut befintliga fasadmaterial. I USA pågår likartade program. Det enda initiativ som tagits i Sverige är en mindre anonym enkätundersökning, som visar att det finns minst fyra riskkonstruktioner i landet. Mörkertalet är dock enormt. I Västernorrland bor exempelvis 32 procent av befolkningen i flerbostadshus, och ingen vet hur många av husen som är brandfarliga.

Det räcker inte att reglera byggprocessen så att det blir svårare att bygga fel i framtiden. Vi behöver även ta hand om de riskkonstruktioner som redan finns. Med tanke på kostnaderna är det naivt att tro att byggherrar eller fastighetsägare rättar till problemen på eget initiativ. Därför bör det vara självklart för kommunerna att inventera fasaderna på höga och komplexa byggnader, och att rikta förelägganden mot de riskkonstruktioner som identifieras.

För Plus-kunder: Fler liv ska räddas – här kan Sundsvalls och Timrås nya brandstationer byggas

Nu bör ett liknande arbete initieras för att identifiera farliga fasadkonstruktioner.

Sedan tidigare finns goda exempel på tillsyn av bristfälliga konstruktioner. Inom räddningstjänsten var det länge känt att radhus från 60- och 70-talet hade ett bristfälligt brandskydd. För några år sedan inventerade därför Uppsala Brandförsvar kommunens radhusbestånd och riktade förelägganden mot de ägare vars byggnader hade de allvarligaste bristerna. Vissa förelägganden överklagades ända till Kammarrätten, men räddningstjänsten fick bifall i samtliga instanser. Åtgärderna kan därför anses vara prejudicerande.

Många kommuner har följt exemplet och riktat förelägganden mot radhus där brandskyddet brister. Nu bör ett liknande arbete initieras för att identifiera farliga fasadkonstruktioner. För byggnader som uppförts de senaste tio åren är tillsynen främst ett uppdrag för kommunens byggnadsnämnd med stöd av plan- och bygglagen, medan det för äldre byggnader är räddningstjänsten som gör tillsynen med stöd av lagen om skydd mot olyckor.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Västernorrlands kommuner behöver omprioritera sitt tillsynsarbete och inventera var farliga fasadkonstruktioner finns. Vem som drabbas av kostnaderna är sekundärt – det viktiga är att en Grenfell Tower-katastrof inte inträffar i Sverige.

Arne Berggren

Verksamhetsledare Brandskyddsföreningen Västernorrland

Anders Bergqvist

Generalsekreterare, Brandskyddsföreningen

FLER DEBATTARTIKLAR:

Polisförbundet: Frigör tid så att poliser kan vara i yttre tjänst i stället för att bli fast vid datorn

Bilden av den svenska skogen är felaktig – tillståndet är bättre än på länge

Tågkompaniet: Förlåt oss – vi kan bättre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel