Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gruva kommer att bli ett dagbrott

Blir det en litiumgruva i Järkvissle kommer det handla om ett dagbrott.

Det avslöjar den indiske geologen Deepankar Sarkar som jobbar för Providence Natural Resources Pvt Ltd.

Bakom det svenska dotterbolaget Providence Lithium Resources finns det ovan nämnda moderbolaget med finansiärer från Indien. Geologen Deepankar Sarkar från Indien är försiktig när det gäller kommentarer.

– När det gäller våra undersökningar så är allt väldigt positivt än så länge. Men vi måste vänta innan vi kan kommentera våra provresultat, säger han.

En sak som han ändå kan ge besked om är att det i slutändan kommer att bli ett dagbrott, utifall att litiumfyndigheterna är så intressanta att de lämpar sig för exploatering.

Det skulle alltså inte handla om underjordisk brytning i gruvgångar.

– I det här aktuella fallet är mineraltillgångarna exponerade på ytan. Det betyder att du inte behöver göra en underjordisk gruva utan att det skulle bli ett dagbrott, säger Deepankar Sarkar.

Som vi tidigare berättat undersöktes området i Järkvissle noggrant av LKAB i början på 80-talet. Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) skriver i en sammanställning från 1989 att "Den undersökta pegmatitgången är väl blottad och omsorgsfullt karterad och provtagen i ytan."

Totalt beräknade man då att det i Järkvissleområdet fanns en yta på 7x2 kilometer med ett dussintal pegmatitgångar med litium-, tenn- och tantalmineraliseringar.

Deepankar Sarkar vet som alla andra att ytterst få undersökningar leder fram till en gruva.

– Det är svårt att hitta litium i världen, men om du hittar tillräckligt höga halter är chansen för succé stor, säger han.

Så kan du ge ökat hopp till dem i lokalbefolkningen som hoppas på en gruva.

– Vi får hålla tummarna och hoppas. Det är som att vänta på en present från jultomten, säger han och skrattar.

Från den lokala miljörörelsen har frågan om gruvplanerna inte väckt så mycket reaktioner.

– Vi har inte engagerat oss så mycket i gruvfrågor. Gruvdrift är en viktig nationell näring, men den måste anpassas så att den inte får orimliga miljökonsekvenser. Det är också rimligt att inte alla vinster går till utländska bolag, säger Björn Abelsson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall.