Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hängiven släktforskare har somnat in – minnesord över Lennart Offnegårdh

Lennart Offnegårdh, Bro Matfors har avlidit vid 81 års ålder.

Han efterlämnar hustrun Britt-Marie och barnen Katarina, Ulrika, Christina, Magnus samt barnbarn. Lennart växte upp i byn Attmarby i Attmars församling. Efter folkskolan började han som brukligt var att arbeta redan som fjortonåring. Under ett långt arbetsliv har han främst sysslat med arbeten som rör eldistribution. Från den lokala distributören i Sörfjolsta till kraftbolagen Hammarforsen och Bålforsen, sedan Huddinge Elverk, Sundsvalls Energi och Nyköpings Elverk. Via elektrikerskolan i Sala, korrespondensstudier på kvällstid och så småningom elbehörighet har arbetsledarfunktionen varit den huvudsakliga sysselsättningen.

Lennart har alltsedan barndomen haft ett brinnande intresse för idrott och var även aktiv spelare i Lucksta IF. När han sedan bildade familj i början av 1960-talet blev familjens behov det viktigaste. Idrottsintresset inympades dock tidigt i hela familjen. Lennart och Britt-Marie har haft ett gemensamt intresse av att stödja och åka med på de olika idrottstävlingar som barnen deltog i. Utöver ungdomsidrotten har de på alla sätt fortsatt att underlätta familjelivet för sina barn när de bildade egna familjer, speciellt efter pensioneringen år 2003 då tid gavs till ett större engagemang. Lennart har alltid haft ett stort intresse för sitt ursprung och varit fascinerad av den stora utflyttningen till Förenta Staterna av människor från Attmar och Tuna.

Han har ägnat mycket tid åt släktforskning inklusive Amerika-resor för att komplettera dessa studier. Lennart hade mycket stora kunskaper om Attmar, kände många människor som levt sitt liv där, samt intresserade sig mycket för den lokala industri- och samhällshistorien. Detta resulterade år 2005 i ett påbörjat studiecirkelarbete och så småningom i en tryckt bok år 2018 där lokalt intressanta, historiska fakta återges. Lennarts glädje att bevara och visa den kultur han var uppväxt med kom att placera honom som ansvarig för museiverksamheten i Attmars Hembygdsgård under många år. Lennart var en utåtriktad, social- och ansvarskännande person som alltid lyssnade och hade synpunkter samt kunde ge råd i brydsamma situationer. Han fick ett innehållsrikt liv och trivdes bäst tillsammans med familj och släktingar i de träffar som han gärna bjöd in till.

Syskonen Sigvard Sjöbom och Sigrid Wallmark