Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helt vanlig dag inom äldreomsorgen i Sundsvall

Får telefon från utbränd anhörig som inte orkar mer, kämpar för ett drägligt liv för sin alzheimersjuke ensamstående anhörig, som blivit beviljad hemtjänst, en hemtjänst som frågar "vad vill du äta i dag", en person som inte kommer ihåg om hen ätit, som tror att en flaska näringsdryck är middag.

Hen vill att den som kommer från hemtjänsten skall dricka kaffe göra hen sällskap, finns inte tid till sånt. Hen som fått beviljat sällskap vid måltid, glöm det. Har man haft två strokar och är kraftigt alzheimersjuk är det inte lätt att förstå vad alla säger som kommer för att hjälpa, framförallt när någon inte hunnit lära sig det mest elementära i svenska språket.

Ett bra boende är bara att glömma inom rimlig tid. Utredningar tar tid.

■■ Läs fler insändare på ST Opinion

Stöter ihop med anhörig till en boende på ett av våra äldreboende, kommer med andan i halsen, måste kolla om medicinen delats ut som den skall, görs inte alltid på rätt sätt – man har inte tid, då hoppar man över.

Vad som där är viktigt är att när det börjar nya medarbetare på en avdelning så måste ansvarig chef på avdelningen presenterar den nye medarbetaren för de boende. Det får inte vara som för parkinsonsjuke hen, när det kommer in en person och skall ge hen medicinen, det enda man ser är ett ansikte resten dolt av fotsid klädsel. Hen blev så rädd att det blev ingen medicin. Hur tänker ansvariga, hur är det med utbildning innan man säger ja till ett så viktigt uppdrag.

Träffar en uppgiven person som besöker två avdelningar för att förgylla boendet med att spela bingo, jag frågar hur får du ihop vinster? Det skrapar jag ihop själv, den nye chefen på avdelningen tycker inte att det ingår i dennes ansvar.

Är det så tajt att man inte kan avvara en hundralapp, det blir flera vinster som gläder en tillvaro vi inte vill vara med om.

Ja, en helt vanlig dag i Sundsvall 2017.

Maritta Selin

SPF Freja seniorerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel