Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En het tonårssommar

Filmstaden (Draken): The Wackness

Rudolph Giuliani blev känd för sin ambition att gömma porren, drogerna och allt annat "fult" under sin tid som borgmästare i New York på 1990- talet. Och för många som gick ut high school 1994 kommer Kurt Cobains självmord och det stora genombrottet för Notorious B.I.G. alltid att vara tydliga minnen. Detta och mycket därtill, inte minst språkbruket som känns lika tidsenligt som daterat, fungerar som tidsmarkörer i The Wackness, en typisk indiefilm om en tonåring lite på sidan om och hans väg in i vuxenvärlden.

Luke (Josh Peck) avskyr sina föräldrar och deras ständiga bråk och i skolan blir han aldrig inbjuden till de coola kidsens partyn. Möjligen får han komma förbi och leverera marijuana, som han med framgång säljer från en glassvagn. Luke har inga vänner och finner bara samhörighet med sin psykiatriker, doktor Squires (Ben Kingsley), som tar betalt i gräs, och hans styvdotter Stephanie (Olivia Thirlby).

Under den heta sommaren efter examen lär Luke känna dem båda.

Doktor Squires genomgår en kris och skriver ut medicin till sig själv, samtidigt som han försöker ge Luke råd om livet och kärleken. Det håller ett tag. Stephanie vill först bara vara kompis, men när alla coola skolkamrater lämnar staden för sommaren ägnar hon sig lite mer åt Luke och hans oskuldsfullhet.

The Wackness är varm, rolig och lite fin, men också en film där allt är väntat; den är liksom gjord efter den gällande indiefilmsmallen – dock med en hyfsad bildmässig finess.