Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En historisk roman det glöder om

Vissa brandkårer har museer, gamla bilar och släckningsverktyg som berättar deras historia. Medelpads har från och med nu en roman: "Sofia Bugges sigill."

När Medelpads Räddningstjänstförbund ville tillvarata sin historia ratade man vanliga faktaskrifter.

– De flesta som läser dem är de som själva jobbat på en brandstation. Vi spånade fram en idé om en roman om att bo och leva på en station som brandsoldat i äldre tider; en bok som många vill läsa säger Sven-Olov Hansson från Räddningstjänsten.

En tävling utlystes för att hitta en författare, och journalisten/författaren/lokalhistorikern Svenåke Boström fick uppdraget att tillsammans med förre brandchefen Tommy Jansson skriva boken. Med stöd av intervjuer, tidningsklipp, en dagbok av en före detta brandman som sträcker sig över decennier och Tommy Janssons sakkunskap har han nu färdigställt "Sofia Bugges sigill". Det är en bok om relationer, människor och bränder i ett historiskt Sundsvall.

Svenåke Boström har tidigare skrivit om Sundsvallsbranden, så en del av hantverket har han inarbetat.

– Men jag har aldrig skrivit en roman förut, bara några barnböcker när jag var i 20-årsåldern. Jag hade inte klarat det utan Tommy som tog fram material, agerade bollplank och gav feedback, säger han.

Boken handlar om tiden 1889 - 1961 och det mest bygger på verkliga händelser; de flesta bränder är autentiska liksom utrustningen och livet på stationen. Kända Sundsvallsbor, träpatroner och andra, från förr finns med, men några fiktiva karaktärer är tillagda.

– Jag hoppas vi har lyckats tvätta bort det brandkårsnördiga. Målet är att boken snarare ska vara feministisk, och så får läsaren bedöma vad som är feministiskt i den, säger Tommy Jansson.

Läs mer om Sofia Bugges sigill

Samtidigt har man också arbetat fram en sajt vid namn brandhistoria.nu, som Föreningen Sundsvalls Brandkår sköter, som visar äldre bildmaterial med mera. Stenstan Visitor Center har också infogat den gamla brandstationen, samt brandkårsminnen i bild och text, i sin utställning "600 hus på sex år".