Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hjälpande hand som förtjänat sitt pris

För många i Ångermanland är Gunnar Strömmer Örnsköldsvikskillen som tog sig hela vägen till toppen av Moderata ungdomsförbundet – och som sedan försvann.

För ännu fler är han bara ett namn som skymtat förbi i någon tidningsartikel.

De allra flesta har dock aldrig hört talas om honom.

Nu kan Strömmer titulera sig Årets svensk, en utmärkelse som han under torsdagen förlänades av nyhetsmagasinet Fokus och som gör att han nu tillhör samma sällskap som bland andra författaren Jonas Gardell (Årets svensk 2012), nätaktivisten Christopher Kullenberg (2011) och artisten Robyn (2010).

Gunnar Strömmer tillhör skaran av begåvade personer som aldrig saknat valmöjligheter. En slipad jurist med en bakgrund som ordförande för Moderaternas ungdomsförbund (1998-2000) behöver inte oroa sig över att stå utan sysselsättning. Strömmer hade säkert suttit i riksdagen i dag, kanske till och med varit statsråd, om han fortsatt på den inslagna vägen i partipolitiken, spelat säkra kort och bara varit så där lite lagom kontroversiell, som svenska politiker ska vara.

Men Gunnar Strömmer har gått sin egen väg.

Med organisationen Centrum för rättvisa, som Strömmer grundade 2002 och som han var chef för fram till 2011 (han är dock kvar i styrelsen), har han via juridiken satt fokus på individens fri- och rättigheter. I ett land utan författningsdomstol och där "politik trumfar juridik" tycks vara ett mantra för många folkvalda har Gunnar Strömmer och hans kolleger på Centrum för rättvisa drivit rättsprocesser för att ge individer chansen att faktiskt ta kampen mot det offentliga – och ofta har man vunnit. De spelregler som sätts upp i våra grundlagar och i Europakonventionen måste respekteras, och staten, kommuner och myndigheter har fått krypa till korset och be om ursäkt för sina ageranden då Centrum för rättvisa visat att en individs rättigheter kränkts.

Du blir inte populär, det är inte lukrativt och det är definitivt inte den typ av verksamhet du ska ägna dig åt om du vill ha smidigast möjliga väg in på regeringskansliet. Det finns garanterat mer än en person med intresse för politik som under 2000-talet sagt "men vad hände med Gunnar Strömmer egentligen?"; Centrum för rättvisa må vara känt inom vissa politiska och juridiska kretsar, men det är långtifrån någon institution som medelsvensson refererar till.

Gunnar Strömmer och de övriga på Centrum för rättvisa har inte arbetat så hårt och så länge – och ofta i det tysta – för att bli populära och förmögna. De har gjort det för att det är nödvändigt.

En person som får titeln Årets svensk måste vara en som vågar stå för sina idéer, som vågar utmana, som vill hjälpa och som gör det andra inte vågat, velat eller haft förmågan att göra.

Gunnar Strömmer har verkligen förtjänat utmärkelsen.

Anders Rönmark