Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Ica-handlare har somnat in – minnesord över Svante Granberg

Svante Granberg från Timrå har avlidit i en ålder av 93 år.

Svante föddes som nummer tre av sex syskon 1925 i Manjärvträsk Norrbotten.

1930 flyttade familjen till ett Kronotorp i Bredträsk Piteå Landsförsamling. Huset bestod av ett kök och en kammare utan trossbotten och hade bara en öppenspis för matlagning, där fanns ingen el, telefon eller vatten.

Han gick i skolan i Långträsk där han bodde inackorderad hos Lilly Edin som inte hade några egna barn utan tog hand om barnen som hade långt till skolan och behövde inackorderas.

När Svante gått ut skolan efter sex år hjälpte han mor Linda med dom dagliga sysslorna som bestod av djurskötsel, vatten och vedbärning. Vid 14 års ålder var det dags att börja jobba med kolvedhuggning och kolning med pappa Frans. Kolningen var omfattande före och under kriget för att nästan upphöra 1949.

Det var då han bestämde sig för att gå Köpmannainstitutet på Kungsholmen i Stockholm i sex månader. Det var även vid den tidpunkten han träffade sin blivande maka Alice som jobbade som hembiträde hos byns handlare Svante Axelsson.

Efter utbildningen fick han jobb hos Hammar's diversehandel i Mellanfjärden. Det passade bra då Alice som var från Gnarp hade flyttat hem.

Efter 5 år hos Hammars fick han jobb hos Anderssons livs i Sörberge. Först i den nybyggda butiken i posthuset 1954 samma år som han och Alice gifte sig i Gnarps kyrka.

Familjen kom att utökas med en son 1956 och det var jag.

Han började 1959 med sitt livsprojekt att bygga sommarstugan vid Storsjön i Hässjö, där tillbringade familjen all sin fritid i många år. Stugan hade han kvar ända till de sista åren.

1970 byggdes en ny butik där nuvarande Anderssons ligger, där blev han föreståndare i fyra år för livsmedelsavdelningen.

Han bestämde sig sedan för att bli egenföretagare, 1974 köpte han Wiklunds livs och en villa på Banergatan i Timrådalen.

Ica butiken drev han i 20 år tillsammans med familjen.

Efter att butiken såldes 1995 hjälpte han mig nästan dagligen i många år med byggnationer och jordbruk i Baggböle Njurunda. Pappa och mamma flyttade då också tillbaka till Posthuset i Sörberge där dom bott tidigare.

Mycket tid ägnades åt utlandsresor bland annat till svenskbygderna i Minnesota och Medelhavet. Han var också engagerad i föreningslivet och bostadsrättsföreningen Sörbergehus 1.

Efter att mamma avled 2007 tag han hand om hushållssysslorna och trädgårdsskötseln i stugan själv.

Han var frisk och kry ända till dom sista månaderna då åldern tog ut sin rätt och han fick en plats på korttidsboendet Hagalid.

Svante kommer att fortsätta att leva i våra hjärtan.

Lennart o Solveig Granberg med barn och barnbarn barnbarnsbarn.