Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En isbjörn i konsumtionssamhällets tomhet

BOK: Kristian Ekenberg har läst Lars Berges "Svinn".

Lars Berge tycks vara i färd med att skriva en romansvit om samtidens tomhet. Förra romanen, ”Kontorsninja”, var en satir över det moderna arbetets ihålighet. Ett slags fiktionaliserad version av de åsikter som sociologen Roland Paulsen har torgfört.

I nya ”Svinn” riktas i stället blicken mot konsumtionssamhällets tomhet. Eller det kanske snarare ska vara övervakningskameran och inte blicken.

Copywritern Sven formulerade succékonceptet som förde Nya Framtidspartiet – ett Nya Moderaterna i dålig förklädnad – till makten. Ödets ironi gjorde dock att han själv drabbades av partiets politik, när han föll genom skyddsnäten under en livskris.

Läs mer: Trender i vårens bokutgivning

När vi möter honom har han fått något slags bidragsanställning i det nyöppnade köpcentrat Folkhemmet. Där ska han höja stämningen som maskot i isbjörnsdräkt.

Det är svårare att tänka sig ett mer förnedrande jobb än som maskot.

Karma’s a bitch, som det brukar heta.

Lars Berges tema är konsumtionssamhällets mekanismer; Sven blir indragen i köpcentrats maniska jakt på snattare och författaren vrider och vänder på snatteriet som fenomen, dess roll som bakterie i varuhuskroppen.

Snattaren tar fysisk gestalt i Isa, ett glamouröst ex till Sven som dyker upp på övervakningsbilderna och syns plocka på sig vad hon önskar från hyllor utan att betala. Isa har genomskådat luckorna i systemet, både varuhusets säkerhetssystem men också i det kapitalistiska.

Lars Berge bygger i Folkhemmet upp en fascinerande värld, strikt uppdelad mellan det som syns framför och bakom kulisserna. Framför: Ett paradis för den välbeställda medelklassen, som likt skygga djur inte får störas av obehaglig verklighet i sin shopping. Bakom: Personalrummens och lagerlokalernas underklass, som till minimilön och usla arbetsvillkor ska serva denna elit.

Journalisten och dokumentärfilmaren Lars Berge har, som så många andra författare med journalistbakgrund, känsla för vad som rör sig i tidsandan. Nackdelen med den erfarenheten är att romanen blir väl researchtung, som om han vill klämma in en hel faktaruta om snatteri (”visste du förresten att snatteri är den enda brottslighet där kvinnor är representerade i lika hög grad som män”, som en av dessa vandrande faktarutor säger).

Berge gav i höstas ut en samling reportage, och flera teman i denna roman känns igen från den boken.

”Svinn” har en fascinerande premiss men orkar, likt ”Kontorsninja”, inte hela vägen fram. Idén förmår inte svälla till en hel bok. Men en bra bit in romanen följer man Svens öde med intresse – och i Berges romaner kommer framtida läsare att hitta den svenska tidsandan såsom den såg ut ett decennium in på det nya millenniet.