Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En klarare bild av kvinnors roll i samhällsbygget

Sundsvalls kvinnokarta
Dea-föreningen i Sundsvall m fl

De var inte bara hemmafruar och fina damer, stod inte bara vid spisen och snöt barn i obemärkthet.

Eftersom kvinnor har fattats i historieskrivningen är det lätt att få bilden av dem som enbart verkande i den privata sfären. Att det är en stor missuppfattning visar Sundsvalls Kvinnokarta på ett tydligt sätt.

Boken är delvis en guide som kopplar korta beskrivningar av historiska kvinnor i Sundsvall och på Alnön till olika platser, där de arbetat, bott, placerat konstverk med mera. Men här finns många fler än de som kopplats till platser, och boken går precis lika bra att sträckläsa. Det är då man får aha-upplevelsen av allt som kvinnor i äldre tider uträttade utanför hemmet.

De var småföretagare, politiker, restaurangägare, arbetare. Justina Altin var en stor donator och lät bygga Altinska skolan. Kolar-Anna ärvde jobbet som kolarbas efter sin man när han dog. Anna Wide startade hemslöjdsföreningen. Kvinnor startade föreningar, blev berömda som Hjördis Schymberg och Kai Gullmar men drevs också till att döda sina oäkta nyfödda i en hård och fördömande värld.

I alla fall ger Dea-föreningen (Dea är en gudinna) en värdefull pusselbit till Sundsvalls historia, som även speglar en epok i Sverige och världen. Inte minst bidrar det till att nyansera bilden av kvinnors roll i samhällsbygget. Boken säljs bland annat på Sundsvalls museum.