Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kreativ musikikon fyller 50 år

Trummis. Åtta år gammal såg Cathrine Fandén en man spela trummor på en Finlandsfärja och tänkte; det där ska jag göra.

Sagt och gjort. Tillsammans med en kompis städade hon ihop till ett trumset för 500 kronor. Då var hon 14 och gick på Höglundaskolan.

– Första bandet hett Dirty Ass och Niklas Hasselberg spelade gitarr.

Niklas blev senare mer känd som sångare i Rasta Hunden och via honom mötte Cathrine Mats Hammerman. 1979 bildade de Vacum.

– Punken var startskottet på allt. Man behövde inte vara så bra att spela. Jag övade till gamla Kisslåtar hemma på trumsetet ett tag. säger Cathrine.

Med Vacum blev musiken mer på allvar. De gav ut skivor och fick många spelningar, bland annat som förband på en två veckors turné med den engelska gruppen Theatre of Hate.

Cathrine som gillar att resa besökte England för första gången som 15-åring på språkresa. Musiken var naturligtvis närvarande även då, hon såg band som Damned och The Jam.

– Musiken och musikskapandet är mitt liv, säger Cathrine.

17 år gammal gav hon sig ut på tågluff och hamnade så småningom i London som au pair.

– Patti Smith var min första konsert i London när jag bodde där. Abba pratade man inte om med så stora bokstäver, men jag är ändå stolt att ha sett dom spela på Wembley på sista turnén.

– Men jag har sett massor av hårdrock också, som AC/DC, Def Leppard och Rainbow.

När Cathrine kom tillbaka till Sundsvall köpte hon en synt, Vacum blev ett av de första punkbanden som tog in synt i musiken. Så småningom växte hon ur Vacum och bildade Dockhuset.

– Det var mitt band. Jag skrev all musik, sjöng och spelade synt.

Synten är hennes huvudinstrument men hon kan inte läsa noter och är helt självlärd på diverse instrument och sång.

– Med många jobbiga barndomsminnen kom musiken att bli mitt andningshål, säger Cathrine.

Cathrine har hela tiden haft andra band "på sidan om" och hoppat in som sångerska vid skivinspelningar. Nu skriver hon musik och samarbetar med en gammal vän från Sundsvall, tonsättaren Anneli Nederberg. Cathrine har också kontakt med andra musiker via nätet och bidrar med sång i andras produktioner.

– Genom internet har jag fått prova på andra genrer som jag gillar, bland annat jazz, säger Cathrine.

Med pojkvännen Jimmy Storsleth lägger hon upp musik som de gör tillsammans och var för sig på hemsidan electriclevitationofart.se, My Space och Soundcloud.

– Vi leker mycket med musiken. Det blir mycket åt filmmusik-hållet, litet atmosfäriskt och effektfullt, säger Cathrine.

Fick barn

1990 föddes sonen Alexander. Cathrine har inga syskon och kände när Alex kom att hon fick en familj. Hon har uppfostrat honom själv och gjort vad hon kunnat för att han skulle bli stark och självständig.

– Han har dragit iväg till Thailand och gör karriär där, säger Cathrine som brukar skypa med sonen.

Livet inte alltid lätt

2003 blev Cathrine sjukskriven. I samma veva dog hennes avgudade pappa. Hela det året kom tunga besked slag i slag.

– Jag sörjde min pappa väldigt mycket. Då började jag måla för att få ro i själen och bearbeta sorgen, säger Cathrine.

Under den tiden var vännen Ulf Ek en stöttepelare.

– Han kom hem till mig med matkassar, lagade mat och fanns där hela tiden, säger Cathrine.

Nu har hon nyligen fått diagnosen ME, myalgisk encefalomyelit, som ger neurologiska funktionsstörningar, sömnstörningar och smärta.

– Det är jobbigt att ha dålig hälsa, det stör ju mitt kreativa flöde! Men jag är ändå glad, jag har en son som jag älskar och en underbar man, säger Cathrine.

Bästa jobbet

Cathrine säger själv att hon haft många skitjobb.

– Det mest kreativa och roliga jobbet var nog som kopist på Östermalm i Stockholm, där trivdes jag som fisken i vattnet. Där kopierade vi bilder åt många stora fotografer.

– Jag har ett bildseende och ser allt i bilder. Jag har alltid haft en kamera hängande på axeln, säger Cathrine.

Till sommaren ska hon ha sin första fotoutställning. I Tullkvarns café vid Haverö strömmar. Där ska hennes bilder hänga i ett eget rum, hela sommaren.

– Det är fantastiskt roligt att få göra detta, säger Cathrine som gärna vill fortsätta med mer konstnärliga fotografier.