Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kreativ själ som älskar att resa

Vad än Lidia Holmgren får i händerna så skapar hon något vackert av det. 60-årsjubilaren sprudlar av idéer och livsglädje och ser fram emot såväl spännande resor som en vardag med guldkant.
– Man ska njuta och leva i stunden, för man vet aldrig vad som händer i morgon, säger hon.

Annons

Lidia är lite av en mästare när det gäller positivt tänkande. Hon är nyss hemkommen från en resa till Polen och både hennes egen och systerns väska försvann på flygplatsen, men hon tar det med ro.

– Jag tänker att vårt baggage är ute i världen. Hemresan med tåget gick att lösa med lite hjälp ändå trots att biljetterna var borta. Om man tänker positivt i det svåra så blir det lättare att se lösningar. Särskilt om man är öppen och vänlig mot andra människor, säger hon.

Medmänsklighet är en egenskap som Lidia värderar högt. Hon älskar att träffa nya människor och efter många år inom skolan och vården har hon fått utlopp för sin vilja att hjälpa.

– Det är lite som ett kall. Min förebild är Moder Teresa. Jag tänker att när man är tillfreds med sig själv så kan man hjälpa andra bättre. Så jag försöker se till att ta hand om mig själv också, vara lite "självisk". Jag dricker inte, röker inte och motionerar med vattengymnastik och qi gong. Och jag ser alltid till att njuta av nuet. Bor jag på hotell så måste det finnas spa.

Lidia Holmgren talar tio språk, har besökt ett 30-tal länder och åker hellre långt ut i djungeln än till typiska turistdestinationer. Hon har bott med indianer och haft närkontakt med både delfiner och hajar.

– Många undrar hur jag vågade simma med hajar, men om du är lugn så är de lugna. Det är likadant med elever och patienter faktiskt, säger hon.

Som lärare använder hon ofta sina upplevelser och observationer från resorna i undervisningen och vill gärna kunna visa egna bilder så eleverna verkligen förstår. Möten med nya kulturer är alltid lockande och spännande för Lidia.

– Men jag fick faktiskt en kulturkrock nu när jag besökte Polen, där jag växte upp. Mycket har ändrats på 40 år. Vissa av mina gamla vänner lever i lyx, andra har ingenting, säger hon.

Storasyster Krystyna som bor i Toronto var med på resan och följde med till Sundsvall för att fira Lidia. Sedan ska de resa till Grekland, Turkiet och Frankrike tillsammans med Lidias 33-årige son. Därefter väntar ett besök i Tokyo.

– Jag och min son älskar Japan. han har lärt sig japanska genom manga och jag tror att jag var en geisha i ett tidigare liv, säger Lidia som visar sin samling av japanskt porslin och ätpinnar.

Väggarna i hemmet pryds av souvenirer och egna konstnärliga alster. Att skapa är oerhört viktigt.

– Material spelar ingen roll. Det kan vara mat, körsång, konst, eller teatermanus. Det bubblar i mig av idéer, det är som popcorn. Och om någon annan behöver inspiration delar jag gärna med mig. Ge mig ett frö och jag sår det – på mitt eget sätt.

Även om världen lockar så är det i Sundsvall som Lidia har slagit sig till ro. Här finns barnen och barnbarnen samt vännerna.

– Jag längtar alltid hem på mina resor, här har jag min fristad. Jag tycker om att ta hand om mitt eget hem och sova i min egen säng.