Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lång historia av nöje

Nöjesbevakningen i Sundsvalls Tidning sträcker sig förmodligen ändå till 1800-talet, men som den ser ut i dag har den funnits sedan 1960-talet. Lill-Babs, Louis Armstrong och Europe är några som besökt staden – och givetvis omskrivits i tidningen
Här är en enkel guide till ST:s nöjeshistoria.

Annons

Det är svårt att säga när nöjesbevakningen började i Sundsvalls Tidning. Det vi vet är att tidningen grundades 1841 under namnet Alfwar och skämt.

Vad hände i Sundsvall som nöjesstad och vad har Sundsvalls Tidning bevakat? Det har talats om att Elvira Madigan gick på lina redan under 1800-talets mitt men det har jag inte hittat i arkivet.

Däremot på julafton 1864 gav den dåvarande redaktören och ägaren av Nya norrländska korrespondenten (som ST hette då), Johan Olof Nyberg, ut ett extranummer nästan helt innehållande nöjesläsning. Enligt uppgift ska en berättelse av Johan Ludvig Runeberg funnits med, En julkväll i Lotskojan.

En av dem som förde upp Sundsvall på kartan vad gäller musik redan på 1920-talet var Gurli Bergström. Hon blev känd med sitt artistnamn Kai Gullmar och skrev mer än femhundra visor och schlagerlåtar.

Den 11 april1945, alldeles i andra världskrigets slutskede, samlades ett antal filmintresserade Sundsvallsbor i W 6 mörka källarvalv för att diskutera bildandet av en filmstudio, och när väl beslutet hade fattats hade Sveriges första filmstudio utanför universitetsorterna bildats. ST:s mångårige medarbetare Henry Lundström var länge en del av filmstudion som ordförande.

Sundsvall har varit viktigt för en av Sveriges mest folkkära artister Lill-Babs. Barbro Svensson var 15 år när hon sjöng på Renbergstäkten. Evenemanget bevakades av Ljusdals-posten och Barbro fick strålande recensioner. I en intervju fick hon frågan:

"Vad är din högsta dröm?"

"Att få sjunga på Wivex i Sundsvall", svarade Barbro.

Någon dag senare fick hon ett samtal från direktören på Wivex. Hon skulle få komma dit och sjunga. Framförandet gick strålande och Barbro fick sin första anställning. Året var 1953.

En stor nöjeshändelse som bevakades 1959 var när jazzgiganten Louis Armstrong besökte pjäshallen på LV5. Det var mitt i vintern och publiken satt fullt påpälsade, men värmen som den store amerikanske jazzikonen bjöd på spred sig säkert ända ner till stenstaden.

Det var inte förrän på 1960-talet som nöjesbevakningen som vi känner igen den i dag fick en riktig plats i tidningen.

Hösten 1966 lanserades Sundsvalls Tidnings första satsning på nöjesbevakning riktat till unga. Ansvarig för Trumpeten, som den hette, var Per-Roger Carlsson, mångårig medarbetare på Sundsvalls Tidning. Han fick uppdraget och låg i lumpen samtidigt som han manövrerade nöjet.

På 1970-talet föddes Musikforum. Det som i dag vi känner till som Pipeline, men i början var ungdomarna hänvisade till de nedgångna Hamnmagasinen.

1987 startade Anders Tjacka Söderberg Gatufesten. Det blev en långvarig historia med massor av stora artister som stannade till i Sundsvall, Tom Jones, ZZ Top och Pink för att nämna några. Festivalen gick i konkurs 2013.

En av våra stora stjärnor, som ofta kommer upp till Sundsvall, är Helen Sjöholm. Sin professionella scendebut gjorde hon i sång- och underhållningsgruppen Just For Fun i slutet av 80-talet. Hon slog igenom stort som Kristina i Kristina från Duvemåla och har sedan dess jobbat mycket med Benny Andersson och BAO samt som skådespelare.

På senare år har undertecknad fått äran att skriva om band, artister och filmmakare som Gina Dirawi, Kevin Walker, Yohio och många fler.

Historien om nöjesbevakningen på Sundsvalls Tidning är såklart mycket större än så här och den kommer att fortsätta att verka i framtiden och inte bara i formatet papperstidning som när allt började.