Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lekpark i de franska Alperna

Snö, sol och skidturer. Serre Chevalier tjusar med både väder och pister. Den avancerade skogsåkningen är berömd men även glada amatörer hittar rätt i nedfarterna.

Annons

Serre Chevalier är en bergstopp och ett vintersportområde. Det ligger i franska regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur i departementet Hautes-Alpes. Bland backar och världsarv i dalgången till floden Guisane står hotellchefen Tina Isaksson en torsdagsmorgon. Snön vräker ned och lusten att ge sig utför håller på att ta överhanden. Men först måste vardagens bestyr fixas. Varje torsdag är kocken ledig, så Tina har en del att stå i.

Det är 16 år sedan hon tog över hotellet i Le Bez – ett skilodge med både rum och lägenheter samt bespisning. Drömprojektet, som hon kallar verksamheten, växte fram efter arbete i skidorten Val d'Isère och därefter studier och jobb i Göteborg. Alperna är hennes bakgård, och förutom turistnäring är skidåkning hennes gebit.

– En sådan här dag är det helt fantastiskt, säger Tina Isaksson i snöyran.

Det lilla samhället med stenhus, trånga gränder och anor från 1700-talet ingår i ett sammanhängande skidområde med 25 mil pister i olika kulörer. Här finns gröna och blå samt röda och svarta backar. De för nybörjare och "mellanduktiga" ringlar sig längs med lärkträden. För de som är kunnigare än så finns ytterligare val.

– Serre Chevalier är känt för sin skogsskidåkning. Det är en lekpark för duktiga åkare.

Tina påpekar att man alltid ska ha med sig lavinsändare när man kör till skogs. Och hon poängterar att man kan åka nedför väldigt långt: genom de tre större byarna Le Monêtier, Villeneuve och Chantemerle och komma fram till staden Briancon.

Hon rekommenderar lunch på nedvägen. Som till exempel...

– ... Le Peyra-Juana i Le Monêtier är ett litet ställe mitt i backen, där de gör långkok.

Den intima och trevliga miljön på en starkt begränsad yta gör att det kan vara svårt att få plats.

Annat man får smak på är klimatet, och den torra och fina luften. Distriktet stoltserar med 300 soldagar om året, och förr i tiden åkte folk hit på kurort.

– På något konstigt sätt är det aldrig grått här. Så fort ovädret kommer söderöver snöar det här.

Men trakten har ändå alla årstider. Till sommaren låter det inte bara fågelkvitter utan även av bräkanden. Då tar kommunen emot får från Provence, som äter gräs, vilket i sin tur förebygger många lavinincidenter under vinterhalvåret.

Men nu är det smällkall torsdag, snöfall och Tina Isaksson förbereder raclette i hotellköket. Om en stund...

– ... ska jag ut och åka. Det måste jag göra.

Mikael Nilsson/TT