Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ljudbok har många fördelar

Fortfarande njuter vi av sommaren. Men visst börjar det kännas att hösten ligger och lurar bakom hörnet. Man säger att det är skönt att ligga i hängmattan och läsa böcker. Men hur många är det egentligen som har en häng- matta där de ligger och läser?

Däremot har många en skön fåtölj där de gärna sitter och läser.

När dagarna blir kortare och mörkret lägger sig utanför fönstret så är det många som trivs med att tända en lampa, slå sig ner i fåtöljen och läsa. Eller varför inte luta sig bakåt och lyssna till en ljudbok?

Just böcker som man kan lyssna till – det kräver en bra inläsning för att man ska ha nöje av att lyssna – har på några få år blivit mycket populärt. Att efterfrågan har ökat märks också i bokhandeln där hyllorna med ljudböcker blivit allt mer utökade.

I många fall kommer en ljudbok samtidigt med lanseringen av en ny pappersbok. Detta gör att den som vill lyssna på en bok hellre än att läsa den får samma tidiga chans som den som köper pappersboken.

Alla typer av böcker finns inlästa. Deckare, romaner, biografier, historiska böcker och så vidare finns inlästa och ger möjlighet till avlyssning när vi reser, sitter hemma och vill vila och så vidare.

Många går omkring med mp3-spelare och lyssnar på böcker.

Ljudboken är perfekt för alla med synfel. Dessutom finns det många som har handikapp som gör att de har svårt att hålla i en bok och läsa. För dem är lyssnandet på en bok mycket värdefullt.

Men alla kan vi köpa ljudböcker och lyssna. Vid bilåk- ande, tågresande, vid promenader eller hemmavid kan man lyssna.

Även barn och ungdomar kan lyssna på ljudböcker. Det finns inspelade böcker som riktar sig till barn och ungdomar.

Nu när mörkret kommer tidigare så kanske det lockar till att söka sig till bokhandeln och kolla in nyheter. Det har kommit litet nytt under de senaste veckorna.