Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lyckad inledning

Cecilia Ekhem: Väntrum Vulkan

Barnlöshet är det stora temat i Cecilia Ekhems debutroman Väntrum. Bea och Anders, som gått igenom olika behandlingar och ännu inte givit upp, möter ständigt frågor om tillökning och det har blivit allt svårare för Bea att glädjas åt andras barn.
Minsta syftning på barn irriterar och leder tankarna åt sorgen till. Ta bara etiketten: "Förvaras utom räckhåll för barn". Deras hem är perfekt för något med den etiketten, tänker Bea.
Cecilia Ekhem låter inte Bea stanna vid en hastig reflexion. Bea gräver vidare i tankarna som vi ofta gör. Utom räckhåll för barn, det är mer än så. Bea är utom räckhåll för framtidsplaner, sociala relationer, ja utanför själva tillvaron! Ej i trafik - som Bea läser på en buss, som ändå kör mitt i trafiken. En som finns men inte vill synas. Och som inte tar upp någon passagerare.
På internet hittar hon en mötesplats för ofrivilligt barnlösa. Särskilt en kvinna blir hon vän med. Till sin förvåning upptäcker hon att kvinnliga par också sörjer sin barnlöshet. Hon upptäcker rentav att kvinnliga par finns. Vänskapen fördjupas och Bea blir förvirrad. Vad är det hon känner, egentligen?
Väntrum är inte en roman om lesbisk kärlek, det är en roman om att tappa taget och att krampaktigt hålla tyst om det svåraste, i stället för att söka hjälp eller bara säga som det är till sina närmaste. Kanske ställa någon viktig fråga!
Cecilia Ekhem, född 1970 och bosatt i Sundsvall debuterar som romanförfattare på eget förlag. Det är bara att gratulera till en lyckad inledning. Hon har ett ärende, intrigen är läsbefrämjande och persongalleriet har hon vårdat sig om, både bland släktingar och i kretsen av väninnor och grannar.
Inför nästa del i den utlovade trilogin hoppas jag att Anders får litet tydligare konturer. Han äger redan en god oförutsägbarhet, och hanterar sin sambos depression med verklighetstrogen ambivalens, men vem är han?
Jag längtar också efter att få följa Maryam som nu befinner sig i periferin. Hon speglar Beas barnlöshet genom att ha tre barn som illegalt förts utomlands av sin far. Hon speglar även Beas frånvändhet genom att vara kontaktsökande och varm. Någon liten fläck på hennes karaktär kunde man stå ut med framöver, men jag antar att ett posttraumatiskt stressyndrom är på väg in i Maryams hem.
Till sist: Bokens utsida är snygg, men inlagans form motarbetar innehållet med pyttesmå bokstäver och sitt stela, kritvita papper.